På Arndts Sales Academy ska ungdomar utbildas till säljare genom hälften teoretisk utbildning, hälften praktisk. Bilden är en genrebild. Foto: Mostphotos

Elever kritiska mot hajpad säljskola i Alvik

På Arndts Sales Academy i Alvik ska ungdomar utbildas till säljare genom hälften teoretisk utbildning, hälften praktisk. Men nu berättar flera ungdomar att de tycker att de blivit utnyttjade som gratis arbetskraft, rapporterar tidningen Sälj!.

  • Publicerad 16:30, 10 apr 2018

Arndts Sales Academy ligger i Alvik och är en säljutbildning som riktar sig till ungdomar mellan 19 och 25 år. Utbildningen har inga terminskostnader, istället finansieras den genom att ungdomarna ringer säljsamtal åt riktiga kunder under halva dagen och får teoretisk utbildning andra halvan.

Förra hösten uppmärksammade vi på StockholmDirekt säljutbildningen. Då mötte vi peppade ungdomar.

– Det är hårt jobb varje dag och det passar inte för alla. Men vi har väldigt kul tillsammans, sa en av eleverna då.

LÄS MER: Därför kryllar Alvik av tonåringar i kostym

Men nu har tidningen Sälj! pratat med flera ungdomar på kursen som berättar att de snarare blivit utnyttjade som gratis arbetskraft. I och med att månaderna gick blev tiden ungdomarna skulle lägga på säljsamtal allt längre, upp till åtta till 10 timmar om dagen, och utbildningsdelen krympte kraftig, till att bara omfatta någon enstaka föreläsning i veckan, menar de.

– Egentligen handlade det bara om att vi skulle tjäna pengar åt dem. Jag var fine med att få utbildning på halvtid och öva på det jag lärt mig genom att ringa. Men när det sedan BARA handlade om att ringa kände jag att jag lika gärna kunde sitta på ett callcenter hemma i Umeå och i alla fall få lön för insatsen, säger eleven Olof till tidningen Sälj!.

Fackförbundet Säljarnas ser så allvarligt på kritiken att de nu väljer att pröva frågan rättsligt, eftersom de anser att det strider mot anställningsskyddets grunder, rapporterar tidningen Sälj!.

Håller inte med kritiken

Via en representant för säljakademin hälsar Mikael Arndt, som är akademins frontfigur, att han anser att studenternas berättelse inte stämmer. Han vill inte svara på fler frågor från StockholmDirekt, men säger till tidningen Sälj!:

– Vi driver en kostnadsfri utbildning där man även får träna praktisk försäljning fyra timmar per dag och sedan har man lunch en timme och resterande fem timmar är teoretiska.

Även den representant som vi pratar med, säger att hen själv varit student på utbildningen och att elevernas berättelser inte stämmer.