Besvikna. Molly Garmén, Billie Axell och Stella Hörnsten berättar om hur de får upp pop up-länkar med porrspam på sina datorer i skolan. Foto: Mikael Andersson

Elever på Brommaskola får porrspam i datorn

Trots ett filter i skolans nätverk får eleverna på Äppelviksskolan i Bromma upp oönskade länkar som tar dem vidare till porrsidor, något skoltidningen Milo kunde avslöja i sitt senaste nummer. Nu säger staden att man ska undersöka saken närmare.

  • Publicerad 11:15, 20 mar 2020

Vrider man åt filtren för mycket stänger man också ute väldigt mycket.

I höstas fick högstadieeleverna på Äppelviksskolan egna skoldatorer. Men efter ett tag började små pop up-länkar dyka upp när eleverna surfade. Länkarna visade sig leda till olika porrsidor, något som inte ska gå när datorn är uppkopplad på skolans nätverk. Stockholms stads skolor är nämligen utrustade med ett porrfilter (se faktaruta).

Skoltidningen Milos reportrar Molly Garmén, Billie Axell och Stella Hörnsten bestämde sig för att undersöka saken närmare, men säger att det inte var lätt.

– Vi ringde datasupporten och fick först sitta i jättelång väntetid. Sen var personen vi pratade med otrevlig och kunde inte svara på våra frågor, han sa att det var vårt fel, säger Molly Garmén.

Enligt eleverna har porrfiltret bara spärrat de stora porrsidorna, men det går ändå att komma runt spärren genom att söka på "porn sites". Men de flesta har inte ens sökt på porr, utan får upp det ändå.

– Jag skulle gå in på Umo:s hemsida (ungdomsmottagningen reds. anm.), och då kom det upp en länk längs ned med porrspam, säger Stella Hörnsten.

Inte heller SO-läraren Jesper Stridbeck tycker att porrfiltret fungerar optimalt. Om han googlar andra världskriget för att hitta material till sin undervisning, kan han samtidigt bli spärrad och få en varning när han hamnar på vissa sidor.

– Jag kan bli irriterad för att det är så ogenomtänkt, det finns porrspam på datorerna samtidigt som jag inte kan göra mitt demokratiska uppdrag, säger Jesper Stridbeck.

Publicerad i skoltidningen Milo, nr 42 VT2020 Foto: Skoltidningen Milo, skärmdump

"Inte hundraprocentig"

Niclas Westin, avdelningschef på utbildningsförvaltningen, känner inte till problemet på Äppelviksskolan. Han säger att porrfiltret på det stora hela fungerar bra, och att det kommer få synpunkter från skolorna. Pop up-länkarna kan uppstå om man varit inne på en sida som triggar igång detta.

– Men det betyder inte att man måste ha besökt en jätteolämplig sida, det kan vara något för ett skolarbete, säger Niclas Westin.

Exempelvis om man varit inne på vissa sidor med bilder och länkar, kan det finnas funktioner som automatiskt kopplar en vidare till en porrsida. Niclas Westin påpekar att filterfunktionen inte är hundraprocentig.

– Man måste kunna komma in på sidor som RFSU, som ofta innehåller begrepp som är taggade i filtret. Vrider man åt filtren för mycket stänger man också ute väldigt mycket. Det här är en avvägningsfråga, säger han och fortsätter:

– Men vi ska kontakta Äppelviksskolan, vi behöver få lite mer information om vad som har hänt och se över om vi eventuellt behöver justera inställningarna.

BrommaDirekt har sökt Äppelviksskolans tillförordnade rektor som inte har återkommit.

Porrfilter i skolan

Sedan våren 2019 har alla Stockholms stads grundskolor så kallat porrfilter.

I skolans trådlösa nätverk finns en brandvägg med aktiverade filterfunktioner som ska rensa bort porrsidor.

Filtret ska fungera oavsett om man är inne på dator, Ipad eller telefon.

Filtret finns dock endast på skolans nätverk, andra öppna nät i Stockholms stad har inte porrfilter.

Så gör du om du upptäcker porr på skoldatorn

Niclas Westin säger att man som elev ska prata med sin lärare om problemet.

Det är sedan viktigt att läraren och rektorn felanmäler till servicedesken.

På så sätt blir it-ansvariga på utbildningsförvaltningen medvetna om problemet och kan undersöka saken vidare.