Pr-ansvarige Alexander Hübner konstaterar att otrygga omklädningsrum är ett nationellt problem. Foto: Maja Brand

Elever på Östermalm ville inte duscha – nu målar de bort problemet

Otryggheten i omklädningsrummen innebar att få elever duschade efter idrotten. Nu har elevrådet på Gärdesskolan rustat upp rummen i samarbete med konstnär.

  • Publicerad 19:16, 10 maj 2017

När eleverna på Gärdesskolan på Östermalm svarade på en enkät om vilka utrymmen som upplevdes som otrygga var det en plats som återkom oftare än andra. Omklädningsrummen ansågs vara i störst behov av förändring.

– Nästan ingen av eleverna duschade och de kände att de behövde mer av en privat sfär, säger Ulrika Ivéus, utvecklingslärare för elevinflytande samt bildlärare, när vi besöker skolan. Hugo Svensson, 15 år och elevrådsordförande för högstadiet, konstaterar att en hel del elever upplevde omklädningsrummen som otrevliga.

– Det är en problematik som många identifierar, förklarar han och får medhåll av Carl Andersson, snart 11 år och elevrådets sekreterare för mellanstadiet.

Intill står åttaårige elevrådsrepresentanten Alexander Hübner som även titulerar sig pr-ansvarig för projektet. Att han är på plats när Östermalmsnytt besöker skolan är självklart.

– Att få berätta om det här för er tidning är väldigt stort för mig. Det här är ett problem över hela Sverige och jag ville även bjuda in statsministern. Men han är nog för upptagen.

Elevråd gör Gärdesskolan tryggare genom stor tävling

I dag har elevrådets stora engagemang gett frukt. Idrottsförvaltningen har bytt ut krokar, tagit in nya bänkar och satt upp duschdraperier. Tack vare statsbidraget Skapande skola har även konstnären Hannah Gordon hyrts in för att, vilket resulterat i att intetsägande väggar har ersatts av färgsprakande droppar som målats av elever över både väggar och tak. Hannah Gordon berättar att projektet växte fram i samråd med barnen.

Bildlärare Ulrika Ivéus och Carl Andersson Foto: Maja Brand

Hugo Svensson, Alexander Hübner, Carl Andersson och konstnären Hannah Gordon. Foto: Maja Brand

– Folk kommer inte kasta kläderna och börja duscha för att det är färg på väggarna, men det är ändå ett sätt att visa att vi bryr oss. Som konstnär vill jag också att det ska vara någonting som håller i längden.

Och det kommer det här att göra?

– Ja, det här kommer att vara rätt fett i många år framåt, säger hon och ser sig nöjt omkring i rummet.

Mer konstgräs till Östermalm - Gärdesskolan kan få plan till sommaren

Statsministern må vara upptagen på annat håll, men några som däremot kommer till invigningen av de nya omklädningsrummen är Stockholms idrottsborgarråd Emilia Bjugren liksom flera av Djurgårdens fotbollsstjärnor. Presentationen av omklädningsrummen infaller nämligen samtidigt med invigningen av skolans konstgräsplan. Hugo Svensson medger att arbetet med att göra skolan till en tryggare plats har varit tidskrävande, men är inte orolig över några missade lektioner.

– Det finns olika sorters lektioner här i livet och det här har varit en av de mer givande.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Karin Ernlund (C): "Stoppa varje onödig regel för byggande"

Nyheter C-toppen i stor intervju inför Stockholmsvalet Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Karin Ernlunds och Centerpartiets främsta mål efter valet.lördag 21/7 9:05

Här är parkerna där du får dricka alkohol

Nyheter LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43