Får nytt och fräscht. Rektor Dybeck är entusiastisk över att skolans renovering tar fart. Foto: Sacharias Källdén

Elever på Stora Essingen omplaceras för nybygge

I höst kommer Essingeskolans elever att få gå på en helt annan skola. Detta eftersom delar av skolan ska rivas och byggas om.

  • Publicerad 16:28, 7 mar 2019

Det är ett rätt snårigt renoveringsärende med olika tillfälliga paviljonger som ska rivas, tjockas på och flyttas.

Som ett resultat av detta kommer Essingeskolans femmor och sexor att till hösten tillfälligt omplaceras till ett helt annat plugg. Det rör sig om två femmor och en sexa – totalt ett 60-tal elever som nu kommer att få lämna ön.

Essingebarnen flyr till privatskolor

Var eleverna ska placeras är ännu oklart. Det diskuteras och planeras i detta nu. Men en stark kandidat är Alviksskolan, 2,5 kilometer bort. En annan, mindre trolig, är Konradsberg, som ligger på ungefär samma avstånd.

– Vi har varit och kikat i Alvik. Det är superfina lokaler som har allt det vi behöver. Och det är bara fem minuter bort med tvärbanan. Vi flyttar inte på våra yngre elever utan det är de högre årskurserna som kommer att omplaceras, säger Essingerektorn Susanne Dybeck.

På sikt ska hela skolan byggas om

På lång sikt behöver samtliga lokaler som hör till Essingeskolan byggas om för att möta dagens standard. Om det råder ingen tvekan. I väntan på det lappar man med tillfälliga paviljonger.

Byggnaden Solens ventilation håller inte för helklass och ska därför rivas. Till Solens plats flyttas paviljongen Höjden som utökas med fyra klassrum, toaletter, grupprum och kapprum.

Där Höjden står nu ska man sedan bygga en helt ny förskola tänkt att vara igång 2021. Rivningen av Solen ska kicka igång sommaren 2019 och under hösten då det byggs måste alltså eleverna gå någon annanstans.

"Yes, nu händer det!"

Att skolgården krymps då delar av den blir en byggarbetsplats, säger Dybeck är ofrånkomligt, och kommer att i viss mån avhjälpas då det också blir färre elever som nyttjar den.

– Vi är jätteglada att det här bygget nu kommer igång. Yes, nu händer det! Det har snackats om det i så många år, men nu går det snabbare än jag trott det skulle göra, säger rektorn.

Essingebarnen flyr till privatskolor