POPULÄR. Fredrikshovs slotts skola på Östermalm har bland de högsta betygssnitten i landet. Foto: Sacharias Källdén

Elever på toppskola polisanmäls efter nazist-film

Elever på en skola på Östermalm heilade på film under en skolresa till Auschwitz. Nu har rektorn polisanmält eleverna – och utökar värdegrundsarbetet på skolan: "Vi behöver jobba mer kring grupptryck".

  • Publicerad 15:28, 14 jun 2017

ANMÄLER. Rektor Maija Möller Grimakova har polisanmält eleverna. Foto: Sacharias Källdén

Det var i går som det uppdagades att några niondeklassare på Fredrikshovs slotts skola spelat in en film med nazisthälsningar under en skolresa till Auschwitz, något som Dagens Nyheter var först med att berätta.

Skolan, som ligger på Östermalm, är en av Sveriges mest populära och har också bland de högsta betygssnitten i landet. Det var under höstens traditionsenliga skolresa till koncentrationslägret i Krakow som några killar i nian spelade in filmen, där de gör Hitlerhälsningar under ett iscensatt nazistmöte.

Filmen kom inte till rektorn Maija Möller Grimakovas kännedom förrän i förrgår kväll, dagen före skolavslutningen, då en förälder slog larm. Nu har hon polisanmält eleverna.

– Vi har haft många samtal tillsammans med både eleverna och deras föräldrar. De är väldigt ångerfulla och har tagit avstånd från filmen. Men innehållet är vidrigt och har gjort mig väldigt illa berörd, så jag har gjort en polisanmälan, säger Maija Möller Grimakova.

Toppskolor på Östermalm vill testa betyg från fyran

Ska jobba med grupptryck

Enligt Dagens Nyheter har flera föräldrar uttryckt oro för värdegrunden på skolan i samband med filmen. Men den oron försäkrar rektorn är obefogad.

– Vi har ett gediget värdegrundsarbete, som vi jobbar med dagligen. De här resorna är också till för att visa eleverna hur fruktansvärt det har varit, och prata om hur vi undviker att det händer igen. Men vi kanske behöver jobba mer kring grupptryck och civilkurage med eleverna.

Har de själva angett grupptryck som anledning?

–  Nej, men det är något jag tycker vi behöver jobba mer med, eftersom det annars är lätt att elever dras med i saker de inte står för. Jag har frågat om de står för de här värderingarna och de har sagt nej, det vill jag så klart tro på. Men varför det blev så ändå är svårt att svara på.

Desperata jakten efter en plats på statusskolan på Djurgården: "Föräldrar gråter"

Kommer tillbaka

Även om killarna som spelade in filmen gick ut nian så sent som i går, kommer de komma tillbaka till skolan i höst – för att prata med andra elever om det som skett.

– De vill göra det här ogjort, men det går inte. Så för att ge något tillbaka kommer de berätta om hur det gick till, för att förhindra att andra elever gör något liknande, säger Maija Möller Grimakova.

Östermalmsskolan där barnen måste vara knäpptysta under lunchen