DUBBELT. Gullingeskolan i Tensta hade både fest och skräpplockning den 16 maj. Foto: Anna Wettergård

Elever samlade 62 kilo skräp på en dag

62 kilo skräp. Så mycket samlade eleverna på Gullingeskolan ihop under No litter day i veckan.

  • Publicerad 15:16, 17 maj 2019

Under våren har Gullingeskolan deltagit i World’s Children’s Prize, ett program där elever genom ett antal evenemang får lära sig om barns rättigheter, demokrati och hållbar utveckling.

En del av programmet var No litter day, som gick av stapeln den sextonde maj. En dag som av en slump sammanföll med Gullingedagen, då hela skolan hade fest på skolgården under eftermiddagen.

– Det råkade sammanfalla med Gullingedagen men det gjorde ju inget. Vi plockade skräp på förmiddagen och så var det fest på eftermiddagen. Det berättar Barbro Davidsson, lärare på skolan.

Hon berättar att de omkring hundra elever som var ute och samlade skräp fick ihop 62 kilo.

– När jag cyklade till skolan tyckte jag att det såg ut som att det inte var så mycket skräp, så jag undrade om vi skulle få ihop någonting. Men det var så mycket, när man tittade noggrannare. Det var otroligt mycket fimpar.

Hon tycker att det är oroväckande att se så mycket fimpar i naturen, men att det ger hopp att se elevernas engagemang. I och med arbetet med World’s Children’s Prize har de blivit uppmärksammade inte bara på skräp, utan har även fått lära sig mycket om sådant som barns hälsa, demokrati och rättigheter.

– Barnen får bland annat lära sig att med rättigheter följer skyldigheter. Det är väldigt nyttigt. De är jätteintresserade och otroligt engagerade.

FEST. No litter day sammanföll i år med Gullingedagen, då det var fest på Gullingeskolan. "Vi har fest en gång per år, då föräldrarna kommer hit och umgås. Det är aktiviteter och ansiktsmålning. Det är lite synd bara att det sammanföll med fastan i år", berättar fritidsledaren Oktay Kilic. Foto: Anna Wettergård

World’s Children’s Prize

WCP-programmet grundades år 2000 och drivs av den svenska ideella stiftelsen World’s Children’s Prize Foundation (WCPF).

Sedan starten har en halv miljon lärare utbildats för att kunna arbeta med barnets rättigheter, demokrati och hållbar utveckling i skolan.

Inför varje ny omgång nomineras tre framstående barnrättshjältar till The World’s Children’s Prize for the Rights of the Child, och eleverna röstar fram en vinnare.

Stöd till World’s Children’s Prize Foundation (WCPF) kommer från bl.a. Svenska Postkodlotteriet, Sida, Forum Syd, Julia & Hans Rausing Trust, H.M. Drottning Silvias stiftelse Care About the Children och Survé Family Foundation. 

Mer information finns på worldschildrensprize.org

Stockholm Direkt