Hits. Rock Of Ages är fylld av rockhits. Bland annat Don´t stop believin´, We built this city och The Final countdown. Här över huvudrollsinnehavarna Tove Persson och Olle Sundström på I want to know what love is av Foreigner. Foto: Mikael Andersson

Elever sätter upp rockmusikal i Blackan

Rockiga världshits, kärlekstrubbel och 80-tal. Det är vad som väntas på Blackebergs gymnasium i maj när eleverna på naturlinjen med inriktning musik, ställer sig på scenen med årets musikal – Rock of ages.

  • Publicerad 16:36, 10 apr 2019

Det är bara en månad kvar till premiären av Rock of ages på Blackebergs gymnasium. Eleverna på naturlinjen med inriktning musik är i full gång med att fixa dekor och mask, sätta stämmorna och pränta manus. De har en hel del jobb kvar men ser positivt på de sista veckorna.

– Det har varit kämpigt men också väldigt kul. Vi har lagt så mycket tid på det här. Både på vardagar och helger, säger Tove Persson, som spelar en av huvudrollerna.

– Ja, nu känner man att man har elden efter sig kan man säga. Men vi kommer fixa det, tillägger motspelaren Olle Sundström.

Musikaliskt utmanande

Eleverna började med arbetet inför musikalen redan under höstterminen. Först skulle de komma överens om vilken musikal de ville göra och sedan ansöka om rättigheter för att kunna genomföra arbetet. Rock of ages låg inte allra högst upp på listan, men idag är de nöjda över hur det blev.

– Först var vi inne på typ Grease eller Jesus Christ Superstar, men nu är jag glad över att det inte blev så. Vi ska ju trots allt spela den här föreställningen för vår skola och jag är inte helt säker på att de hade uppskattat en sådan pretentiös musikal som Jesus Christ Superstar exempelvis, säger Olle Sundström.

Kapellmästaren Jonathan Jansson, också elev på linjen, instämmer. Han tror att kända rockklassiker som Don´t stop believin´, We built this city och The Final countdown kan öka intresset för uppsättningen.

– Det har varit musikaliskt utmanande för oss men jag tror verkligen att det här är musik som många uppskattar. Och det låter redan riktigt bra. Vi har ju spelat ihop sedan första året på gymnasiet, så vid det här laget är vi ganska samspelta, säger Jonathan Jansson.

Tonat ner stereotyper

Men valet av musikal har inte varit helt smärtfritt. För att inte släppa taskiga normer och stereotyper helt fria har eleverna varit tvungna att göra om en hel del i manuskriptet.

– Det har varit vissa saker i manus som vi har känt att vi inte riktigt står för varken på scen eller privat. Så vi har tagit bort dum blondin-skämt och macho-grejen, säger Tove Persson.

– Exakt. Musikalen bygger mycket på sexistiska föreställningar och man kan säga att vi har lagt olja på vågorna och tonat ner det vi inte känner är ok. Det här kommer kännas bättre både för oss som skådespelare och för människor i publiken, tillägger Olle.

Rock of ages utspelar sig i Los Angeles 1987. Småstadstjejen Sherrie drar till storstan med sångdrömmar, men får jobb som servitris på legendariska baren The Bourbon. I baren möter hon citysnubben Drew och ljuv musik och kärlek uppstår. Resten avslöjar Blackebergseleverna på premiären den 16 maj.

– I början ville vi ge upp, men nu känner jag att vi kommer klara det och det kommer bli jättebra. Allt jag kan säga är kom och kolla! säger Olle Sundström.

Då kan du se musikalen

Musikalen kommer att sättas upp vid sex tillfällen. Tre av dessa är öppna för allmänheten.

När: 16 maj, 17 maj och 23 maj.

Tid: 19.00-21.00.

Plats: Blackebergs gymnasium.

Kolla in evenemangets Facebooksida för mer info om biljetter.