Rusch. Cirka 300 elever deltog i loppet i förra veckan. Foto: Privat (Kollage)

Elever sprang 117 mil för kamrater i Kambodja

Förra veckan sprang drygt 300 elever från Vasaskolan 1 621 varv runt ängen i det nyinstiftade Kambodjaloppet för sin systerskola i Asien.

  • Publicerad 15:43, 27 maj 2020

Sedan länge har Vasaskolans elever knutit band med en skola i Kambodja, för både kulturellt utbyte och välgörande ändamål.

I förra veckan höll skolan det nyinstiftade Kambodjaloppet, där elever fick springa runt ängen vid skolan, och samla in pengar till sina kamrater i Sydostasien.

– Det var första gången i förra veckan. Vi har hållit motionslopp förut men det här var första gången för vår systerskola i Kambodja, säger läraren Pia Norrthon.

Kambodjaloppet

Loppet har en annorlunda form.

Eleverna hittar sponsorer – exempelvis mormor eller en förälder – som sponsrar med x antal kronor för varje sprunget varv. Eleverna har sedan fått springa så många varv de orkat.

Totalt lyckades de cirka 300 elever springa 1 621 varv runt ängen, meddelar skolan. Den totala längden beräknas till 117 mil, vilket är ungefär lika långt som fågelvägen mellan Danderyd och Treriksröset.

Ännu är det oklart hur mycket pengar som samlades in.

– Alla barn från förskoleklass till årskurs sex deltog. Alla sprang inte samtidigt, utan turades om att springa runt ängen, ett varv på drygt 700 meter, säger Pia Norrthon.

Samarbetat sedan 2012

Vasaskolans samarbete med skolan i Kambodja har pågått sedan 2012, då föreningen School2School startades för att hjälpa bygga upp skolan.

Sedan dess har eleverna och deras föräldrar samlat in pengar till datorer, vattenfilter, ett bibliotek och nya toaletter.

Läraren Pia Norrthon påpekar dock att det inte bara handlar om välgörenhet:

– Det handlar främst om ett utbyte. Vi byter lekar med varandra, skickar pärlade armband och annat. Det ger våra elever en inblick i en annan kultur, precis som barnen i Kambodja får en inblick i vår, säger hon.

Vasaskolans elever stöttar sina vänner i Kambodja

Stockholm Direkt