Elever tar strid för gerilla-pingisbord i parken

Tjänstemännen i staden vill ha bort två pingisbord från Enkehusparken, något som har fått elever i Viktor Rydbergs skola att vädja till politikerna om att få ha dem kvar. Och stadsdelsnämndens ordförande på Norrmalm öppnar för att de kan få det.

  • Publicerad 12:09, 23 maj 2019

Från början hade Viktor Rydbergs skola i Vasastan sina pingisbord på skolans innergård men eftersom gården delas med en bostadsrättsförening och det kan bli högljutt när det spelas pingis flyttades pingisborden ut i Enkehusparken.

Ett står precis utanför skolan och ett framför själva Enkehuset. Helst vill eleverna ha båda i parken, men för att inte ta upp för mycket plats där ställde de ett framför Enkehuset mot Norrtullsgatan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men varken fastighetskontoret, som råder över marken mot Norrtullsgatan, eller stadsdelsförvaltningen, som har hand om parken, vill ha pingisborden på sin mark. Nu ska de bort. Stadsdelens förklaring är att andelen parkmark i Vasastan är "starkt begränsad".

"Enkehusparken är en relativt liten allmän park som ska möta mångas önskemål. I parken finns flera olika möjligheter till aktiviteter, bland annat en spelplan och träningsutrustning som står på ett slitstarkt underlag av konstgräs, för att så många som möjligt ska kunna nyttja ytan en stor del av året. Andelen parkmark på Norrmalm är starkt begränsad och vi har inte möjlighet att tillåta olika verksamheter eller fastighetsägare att ställa ut egen utrustning i våra parkmiljöer" skriver Karina Karlström, kommunikatör på Norrmalms stadsdelsförvaltning, i ett mejl till VasastanDirekt.

Fastighetskontoret svarar att gårdsmarken framför Enkehuset har ett kulturhistoriskt värde som de har i uppdrag att ta hand om och bevara, att de inte har fått någon förfrågan från skolan att ha ett pingisbord där och att en sådan sak i så fall måste regleras i avtal.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Eleverna fick beskedet att pingisborden inte får vara kvar via sin rektor på ett elevrådsmöte och klassrepresentanterna bestämde sig för att starta en projektgrupp och skriva ett medborgarförslag för att vädja till politikerna i Norrmalms stadsdelsnämnd om att få ha pingisborden kvar.

– Det var väldigt många i klassen som blev upprörda när de fick höra det här. Vi vill kunna fortsätta spela, säger Febe Magnusson Amu som går i sjuan.

Kompisen Ella Smedberg berättar att pingisen fått folk i skolan som annars inte umgås att lära känna varandra.

– Det har gjort att man inte bara sitter inne med mobilen på rasterna. Det har varit en kul grej att göra tillsammans. Dessutom är det inte bara vi i skolan som använder pingisborden, på kvällar och helger nyttjas de av många andra, säger hon.

Febe Magnusson Amu tycker att det borde gå att hitta en annan plats i parken där pingisborden kan placeras.

– Det känns inte som en jättesvår uppgift att hitta ett ställe där det inte stör någon. Jag hoppas verkligen att vi får ha kvar borden. Det känns så konstigt. Vi fick vara med och tycka till om vad som skulle vara i parken innan den gjordes om. Vad är skillnaden nu?

Stadsdelsnämndens ordförande Petra Gardos Ek (M) säger dock att det inte är kört.

– Jag är positivt inställd till pingisborden. Det är inte stängda dörrar. Det här kommer att behandlas som ett medborgarförslag med öppna ögon av förvaltningen. Jag vet inte om det ska stå där det står eller någon annanstans men det är positivt att ungdomarna rör på sig och att det sker aktiviteter på platsen, säger hon.