Tydligare konsekvenser. Det vill elever som röker på skolgården ha om de ertappas. Foto: Colourbox

Elever vill ha hårdare regler om rökning på skolgården

Beslutet om rökfria skolgårdar har funnits länge. Ändå finns det fortfarande askkoppar på vissa skolgårdar. Nu vill eleverna ha hårdare regler kring rökning.

  • Publicerad 11:57, 18 nov 2015

När gymnasieelever tillfrågades om vad de tyckte om tobaksfrågan på skolgården svarade majoriteten – kanske något förvånande – att de vill ha tydligare konsekvenser om någon ertappades och att skolans personal skulle välja att ringa hem i högre utsträckning än de gör idag.

– Ja det stämmer. Samtidigt var de flesta som vi pratat med själva rökare, även om alla kanske inte röker dagligen, säger Suzanne Bengtsson som jobbar med alkohol- och tobakslagen på Länsstyrelsen i Stockholm.

Askkoppar trots förbud

Ett 20-tal skolor i hela länet har fått besök av länsstyrelsens inspektörer. Bland annat insåg man att trots att rökförbudet infördes på skolgården redan 1994 så finns det fortfarande askkoppar på en del skolgårdar. Vissa hade också "rökrutor" med små tak.

Rökfri skoltid

Suzanne Bengtsson vill inte peka ut någon enskild skola, men askkoppar säger hon finns på gymnasieskolgårdar även i innerstan. Hon menar också att eleverna uppfattade det som att lärare ofta valde en annan utgång än huvudentrén för att slippa konfronteras med rökarna.

– Ibland är det svårt att säga exakt var skolgården börjar och slutar. Därför tycker vi att det skulle vara bättre om skolorna införde en rökfri skoltid istället för rökfri skolgård. Det skulle göra det enklare, säger Suzanne Bengtsson.

Frågan är om det skulle kunna vara realistiskt genomförbart:

– Ja det tror jag. Vi har stött på skolor där det inte finns några rökare alls. Det beror förmodligen på att skolan arbetat aktivt mot rökning, något jag tror påverkat eleverna, säger Suzanne Bengtsson.

Rökfri skola

Ett steg närmare skolan som rökfri verksamhet. Det är namnet på en konferens som riktar sig till skolpersonal.

På förmiddagen redovisas bland annat resultatet från intervjuer med unga på skolgårdar runtom i länet. Eftermiddagen ägnas åt en workshop med syfte att se hur man tillsammans kan arbeta för att göra skolan till en rökfri verksamhet.

Platsen är Norra Latin den 8 december. Föranmälan krävs.

Arrangör är Länsstyrelsen i Stockholm.