Skolbygge pågår. En stor krater har sprängts upp precis intill Skanskvarnsskolan. Foto: Eva Tonström

Eleverna får stå ut med byggbuller i fyra år

Halva skolgården är bortgrävd och sprängningar sker medan barnen leker bredvid. Det är läget för Skanskvarnsskolans elever och bygget ska pågå i fyra år.

  • Publicerad 13:58, 9 sep 2020

När eleverna på Skanskvarnsskolan kom tillbaka efter sommarlovet hade ett skolhus rivits och halva skolgården var bortsprängd. Det är bygget av ”nya” Skanskvarnsskolan som dragit igång. Dagens 470 elever ska växa till 960 och bli en F-9-skola.   

Problemet är bara att man valt att utföra arbetet samtidigt som barnen är i skolan, på vardagar klockan 07 till 17. Ett nät på ett högt galler är det enda som skärmar av skolgården, där barnen befinner sig, från byggarbetsplatsen.

"Ljudet är horribelt"

Föräldrar som hört av sig till tidningen är förvånade och upprörda över situationen. En förälder säger: ”Ljudet är stundtals horribelt. Våra barn har inga hörselskydd, utan förväntas leka ute i den här miljön, bara några få meter från där man spränger och borrar.”

Staden tycker ändå att det är en bättre lösning att ha kvar barnen intill bygget, istället för att evakuera en hel skola.

– Det är så pass kort tid som det ska låta rejält, därför bedömer vi att eleverna kan gå kvar och evakueras efterhand inom skolans område. Det är mycket jobbigare för elever och personal att behöva flytta alltihop till en tillfällig plats, säger Carina Hallqvist, grundskolechef för Enskede-Årsta-Vantör.

Skolbygge pågår. En stor krater har sprängts upp precis intill Skanskvarnsskolan. Foto: Eva Tonström

Kollar nivåerna dagligen

Enligt SISAB, som bygger om skolan, kommer arbetet med borrningar och sprängningar bara pågå september ut. Därefter ska det bli lugnare.

– Det är ett störande ljud men det är under en begränsad period. Bullernivåerna mäts dagligen för att kontrollera att arbetet hålls inom tillåtna riktvärden. Vi har en tät dialog med skolan och försöker anpassa så gott det går, säger Thomas Pella Bergsell, pressansvarig hos Sisab.

Ingrid Gustavsson, rektor på Skanskvarn, säger att bullret är besvärande men att de har en god dialog med ansvariga för bygget.

När det gäller gallret med nät istället för plank säger Sisab att det ökar insynen och minskar risken för inbrott och skadegörelse, de slipper också nyfikna besökare som klättrar över planket.

– Vi arbetar istället med att avskärma de bullriga borrmaskinerna med isoleringsbalar. Det sänker bullret avsevärt, säger Thomas Pella Bergsell.

Bygget kommer att pågå till 2024.  

Skolbygge pågår. Det enda som skiljer skolgården från byggarbetsplatsen är ett galler med nät. Mer lekutrustning kommer att sättas upp som kompensation för det som försvunnit under bygget, enligt staden. Foto: Eva Tonström

Ansvarig. Grundskolechef Carina Hallqvist. Foto: Liza Simonsson

Skolbygge pågår. Skylt som sitter vid skolan. Foto: Eva Tonström

Nya Skanskvarnsskolan

Skolan byggs om och utökas för att ha plats för 960 elever mot 470 idag. Hus A och F rivs, istället byggs ett nytt hus på samma plats med tillagningskök med kapacitet för 1 200 portioner, matsal, hemvister för klasser och en fullstor idrottshall. Hus E får ny ventilation, hus B och D ändras lite och hus C byggs om helt med specialsalar, skolledning och expedition. Skolgården rustas upp och byggs om. Prislapp: 250 miljoner.

Visa merVisa mindre