Hyllning. Ebba Fhölenhag, Nelly Holst och My Holmberg skriver poesi om orten de bor på. Foto: Mikael Andersson

Eleverna i Alviksskolan hyllar Bromma med poesi

Vad betyder Bromma för de som bor här? Den frågan har några elever i Alviksskolan fått i uppgift att svara på. Genom poesi hyllar de nu postnummer 167.

  • Publicerad 16:52, 18 okt 2019

Svenskaläraren Malin Larsson fick idén från Postmuseums utställning Älskade postnummer. I den lyfts flera rappare runtom i landet fram som "reppar", alltså representerar, de tre första siffrorna i sitt postnummer – något som är vanligt inom hiphop.

Postnumret säger något om vem man är, var man hör hemma och om gemenskapen i området.

Nu är det Alviksskolans elever i sjunde och åttonde klass som har i uppgift att reppa 167 och genom hyllningstexter sätta Alvik och Bromma på kartan.

– Det är viktigt som elev att få sätta sig in i sitt eget sammanhang och besjäla postnumret. Vi ska åka till museet och se utställningen nästa vecka, och eleverna har också i uppgift att twittra uppgiften, som ett slags spoken word, skriven som poesi, säger Malin Larsson.

Del av ens identitet

Eleverna i 8C har skrivit ett första utkast. De ska nämna tio platser i Bromma som betyder något för dem, och varje mening ska börja med "Du ger mig..." .

Många av ungdomarna menar att området de bor i är en del av deras identitet.

– Jag tror att även om jag skulle flytta till USA skulle Bromma alltid vara en del av mig. Det är här jag är uppvuxen och lärde mig cykla, säger Axel Hellekant Svensson.

My Holmberg, som bor i Vällingby, håller med.

– Jag har bott där sedan jag var ett år, jag känner alla grannar. Om jag skulle flytta skulle jag inte känna mig som hemma, även om jag inte är emot förändring, säger hon.

Samtidigt som de skriver poesin läser de rapparen Ison Glasgows bok När jag inte hade nåt, en biografi om hans uppväxt. My Holmberg tror att det finns fördomar om olika områden.

– Bara för att jag bor i Vällingby behöver jag ju inte bli som någon som folk tror bor i Vällingby, säger hon.

– Precis, vissa kanske tror att alla från Äppelviken är rikemansbarn till exempel, säger Ebba Fhölenhag.

När hela projektet är klart är förhoppningen att kunna ställa ut poesin till allmän beskådan, kanske på Alviks torg, berättar läraren Malin Larsson.

– Jag tror att det kan väcka känslor hos andra. Kanske börjar de tänka och uppskatta det som finns omkring dem lite bättre, säger eleven Nelly Holst.

Älskade postnummer

Rappare som Linda Pira, Ison Glasgow och Petter berättar tillsammans med forskare, konstnärer och gymnasielever om varför plats och postnummer är viktigt för hiphopulturen.

Utställningen finns på Postmuseum fram tills den 28 februari 2020.