Ordning. Att det går att hitta på skolbiblioteket är viktigt för många elever. Foto: Lisa Halldén

Eleverna: Vi vill behålla våra skolbibliotikarier

Eleverna har talat: Skolbibliotekarien är viktig. – Det här är elevernas direkta röst, säger Memme Chatfield, samordnare för skolbiblioteket i kommunen.

  • Publicerad 15:27, 25 maj 2018

Det är inte bara biblioteksrummet som är viktigt utan det är också personen som finns där.

Budgeten för skolbiblioteken i Ekerö kommun klipptes med 27 procent 2018. Det har framförallt lett till att biblioteken är bemannade mer sällan.

Men om man frågar eleverna själva så är just bibliotekarierna en viktig del av biblioteken. Det visar en enkät som skolbiblioteken gjort i samband med ett projekt för läsfrämjande.

– De fick svara på frågan vad det bästa med skolbiblioteket är och 35 procent svarade skolbibliotekarien, säger Memme Chatfield som också är skolbibliotekarie i Träkvista skola.  

22 procent av eleverna svarade att det bästa med skolbiblioteket är att miljön är trygg, mysig och lugn.

– Det är ju också direkt kopplat till bibliotekarien, säger hon.

Många elever i enkäten svarade att de tyckte om att det fanns en bibliotekarie som känner dem och är bra på att hitta böcker som passar just dem, samt att biblioteket var bra sorterat och ordnat så att de hittar det de vill ha.

LÄS ÄVEN: Skolbudgeten slår mot bibblorna

Memme Chatfield tror också att många elever upplever att en bibliotekarie bidrar just till tryggheten.

– Våra skolbibliotek är inte bara platser för boklån utan även ett utrymme i skolans lokaler där man kan dra sig undan och ta det lugnt. Den aspekten av skolbiblioteket som en trygg plats pratar man sällan om men det är så otroligt viktig inte minst för eleverna och vi förlorar det helt om skolbibliotekarien försvinner, säger hon.

Hon hoppas att enkätsvaren ska vägas in när Barn- och utbildningsförvaltningen ser över skolbibliotekets organisation under 2018.

– Det här är elevernas direkta röst och eleverna har sagt att de vill ha sina skolbibliotekarier. Det är inte bara biblioteksrummet som är viktigt utan det är också personen som finns där. Vi har ställt en väldigt öppen fråga och när då eleverna så spontant säger skolbibliotekarien visar det att det en väldigt viktig aspekt för dem, säger hon.

Projektet för läsfrämjande görs varje år men detta var första året som frågan om skolbiblioteken ställdes. 559 elever från nio skolor i kommunen var med och svarade i enkäten.

Eleverna fick också rösta på vilken bok de tyckte var bäst. Totalt kom 1 326 röster in, vilket var rejält mycket fler än de 779 röster från förra året.

På topplistan över elevernas bästa böcker hamnade Rum 213-serien högst.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Stort intresse för utlyst direktörsjobb

Nyheter Ansökningstiden har gått ut. Nu intensifieras rekryteringen av ny kommundirektör. – Det fanns ett 60-tal intresserade, säger Christina Thunholm, kommunens HR-chef.fredag 15/2 16:19

Krämer och kollegan grep och höll fast dieseltjuv – nu frias de

Nyheter Niklas Krämer och kollegan Leo Björkman fångade en dieseltjuv, band honom och överlämnade honom till polisen. Men gjorde de verkligen rätt? Nja, menar tingsrätten – men friar ändå.fredag 15/2 14:59

KRÖNIKA: Lite väl tidigt att få vårkänslor kanske

Krönika I måndags morse lät jag vinterjackan hänga kvar hemma i hallen. När jag gick till jobbet hade jag inte ens en tjocktröja under jackan utan nöjde mig med en skjorta. Alldeles lagom klädd för då...torsdag 14/2 8:12