Klimat. Ett budskap om växthuseffektens påverkan på jordens djur. Foto: Calle och Ella från årskurs 9/Magnus Tärnqvist

Elevernas gerillaslöjd ska få Bromma att tänka till

För att visa på hur man kan påverka sin omgivning har skolelever fått ställa ut egna små budskap runtom i Bromma. Något som fått fin respons.

  • Publicerad 12:08, 12 sep 2019

Mini. Ett kreativt slöjdarbete resulterade i en uppmaning om att värna om klimatet. Foto: Levon & Kristina från årskurs 9

Den som har haft blicken riktad nedåt runt Södra Ängby de senaste veckorna har kanske märkt de små minikonstverken som har funnits utplacerade lite här och var. Det är eleverna i årskurs nio på Södra Ängby skola som haft sitt projekt "gerillaslöjd".

– I par har elever från sy- och träslöjden fått i uppgift att slöjda ett budskap som betyder något för dem. Det har varit mycket som handlar om vår miljö och hur vi måste vara rädda om den, att vara snälla mot varandra och att man kan vara olika men ändå tycka om varandra, berättar träslöjdsläraren Tina Lindgren.

Fått stå orörda

Efter att slöjdarbetet var klart, fick eleverna i uppgift att ställa ut sina verk på olika ställen utomhus i Bromma under en veckas tid för att sedan plockas in igen.

– Förvånansvärt många fick stå orörda, några tjejer hade ställt upp en liten skylt om att rökning dödar utanför Islandstorgets tunnelbanestation där folk ofta står och röker, och den fick vara kvar, säger Tina Lindgren.

Eleverna har​​​​ fått beröm

Hon berättar att gerillaslöjden har fått fin respons av allmänheten. En kvinna skickade till och med ett brev och berömde elevernas initiativ.

– När jag läste upp brevet för klassen blev de jätteglada och insåg att budskapen verkligen kan påverka.

Nu är slöjdarbetena bortplockade och ska ställas in i skolans visningsskåp, och det återstår att se om det dyker upp några nya budskap på Brommas gator även nästa år.