Firar. Pelle Melin, Sebastian Lian, Sandra Pernkrans, Richard Wahlström och David Sundström är förtroendevalda. Foto: Mimmi Epstein

Elevkår i Vasastan prisas – bäst i landet

Sveriges bästa elevkår finns i Vasastan och 98 procent av eleverna i skolan är medlemmar. "Målet är att få med alla", säger ordförande Richard Wahlström.

  • Publicerad 16:30, 27 nov 2017

Elevkåren i Viktor Rydbergs gymnasium på Odenplan korades till landets bästa under Sveriges elevkårers årsmöte förra helgen. "VRG Odenplan Elevkår lyckas med en välkomnande kultur ha en stark ställning på skolan med många engagerade medlemmar. Deras sju aktiva utskott samt kårpoolen med engagerade elever säkerställer att det aldrig finns en händelselös vecka", står det bland annat i motiveringen.

– Ungefär varje vecka har vi en temadag, och att medlemmarna på ett enkelt sätt kan ta del av vår verksamhet tror jag absolut bidrar till det stora engagemanget. Den här veckan har vi temavecka med temat hälsa där vi anordnar olika aktiviteter som exempelvis poängjakt med fokus på hälsa, ett avslappningsrum, och sportdag där man kan klä ut sig till något sportigt, säger Richard Wahlström, elevkårens ordförande, och fortsätter:

– Dessutom anordnar vi en insamling till förmån för Barncancerfonden. Alla aktiviteter sker under lunchtid så att det inte ska påverka lektioner, utan istället berika medlemmarnas skoltid – vilket är syftet med vår verksamhet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Elevkåren har 70 aktiva medlemmar som förtroendevalda eller utskottsledamöter och 98 procent av skolans elever är medlemmar i den.

– Vi hade 140 sökande och har även en Facebook-grupp som heter "Kårpoolen" där vi kan ge folk korta uppdrag, det kan handla om att göra i ordning inför ett evenemang. Alla som vill kan engagera sig, säger Richard Wahlström som tills för en månad sedan var ordförande i ungdomsrådet på Östermalm där han bor.

– Vår verksamhet slår hål på myten att ungdomar är lata och inte engagerar sig, det är bara att kolla på vad vi har åstadkommit hittills.

Hela motiveringen

"VRG Odenplan Elevkår lyckas med en välkomnande kultur ha en stark ställning på skolan med många engagerade medlemmar. Deras sju aktiva utskott samt kårpoolen med engagerade elever säkerställer att det aldrig finns en händelselös vecka. Inte nog med att de har aktivitet inom alla aktivitetsområden, de har en mängd aktiviteter inom varje del. Föreläsningar med förintelseöverlevare, debatter med politiska ungdomsförbund, rabatter hos lokala näringsidkare och veckovisa möten med skolledningen för att säkerställa att elevernas rättigheter tas tillvara är blott en del av vad elevkåren har för verksamhet."

Juryn bestod av Åsa Fahlén ordförande i Lärarnas Riksförbund, Matz Nilsson ordförande i Sveriges skolledarförbund, Pillerpodden och Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Han fixar Dean Martin-kryssning – på ångbåt

Nyheter Patrik på Lilla Essingen förverkligar sin dröm: "Den skönaste entertainern som funnits" Sångaren Patrik Stenberg, 53, brinner för den gamla skolans entertainers. Nu har han satt ihop en konsert med sin personliga favorit – Dean Martin.måndag 23/7 16:14

Vanligaste felet med engångsgrillar

Nyheter ✓Se brandkårens egna film ✓"Står för nära hälften av sommarbränderna" Det råder totalt eldningsförbud i Stockholms län och det är därmed förbjudet att använda engångsgrill. Här ser du varför.måndag 23/7 15:06