Tacksam. Eli Edouard, 14, vill tacka sin familj och vännen Yesim som tog med honom till castingen och hjälpt honom mycket. Foto: Claudio Britos

Eli, 14, från Norsborg hoppas på en Oscar på söndag

På söndag är det dags för filmgalornas gala: Oscarsgalan. För Norsborgsbon Elijandro "Eli" Edouard, 14, som har en roll i Ruben Östlunds nominerade the Square, kan det bli det första steget mot drömmen om Hollywood.

  • Publicerad 15:27, 1 mar 2018

– Om filmen vinner en Oscar så är det ju inte min Oscar. Men jag skulle bli jätteglad, för jag är ju en del av den, säger Elijandro "Eli" Edouard där han sitter på kaféet i Hallunda centrum.

Norsborgskillen Eli drömde egentligen om att bli fotbollsproffs när en vän tog med honom på casting till the Square och han till slut valdes ut av Ruben Östlund till rollen som Pojken i filmen. Trots att han aldrig stått på en scen eller skådespelat tidigare.

– Första scenen var nervös, jag skulle skrika på han som är huvudrollen. Men sen var allt bara roligt, berättar Eli.

Han spelar Pojken, en kille från orten, som blir inblandad när huvudpersonen Christian blir bestulen på sin telefon och plånbok.

– Han kommer till min ort. Men han är rädd för han har aldrig varit i orten förut. Sen lägger han lappar i alla brevlådor om att den som tagit telefonen och plånboken ska lämna tillbaka den. Men då tror min familj att jag är tjuven och då vill jag att han ska säga förlåt och att det inte är jag som gjort det, berättar Eli om rollen.

Att spela in en film med en av Sveriges just nu största regissörer skulle kunna skrämma slag på vilken rutinerad skådespelare som helst. Men Eli tyckte bara att det var roligt.

– Ruben Östlund var en bra regissör, han var bra på att förklara hur man skulle vara och visade mycket med miner hur man skulle göra. Han tar mycket tagningar, han är känd för det. Men jag tyckte inte det var så mycket, säger han.

Har du något bra knep när du skådespelar?

– Att slappna av och vara lugn. Och du får inte glömma bort manus. Men du ska inte säga allt exakt som i manuset heller, jag fick hitta på egna repliker också.

Siktar högt. Planen är att bli skådespelare i Hollywood och få en helt egen Oscar. Foto: Claudio Britos

Rolig dålig stämning. Konstvärlden får sina fiskar varma i ”The square”.

Efter rollen i The Square har Eli en ny plan för sitt liv. Istället för fotbollsproffs ska han bli filmskådespelare.

Och familj, vänner och skolkompisar peppar honom att satsa. Personalen på Musikhuset har nominerat honom till Botkyrkas kulturstipendium.

– Jag hoppas att folk hör av sig om fler roller.

Har du någon drömroll?

– Ja, jag skulle vilja ha en huvudroll. I en actionfilm eller i en komedi.

Filmen har redan prisats i Cannes och på European Film Awards. Och på söndag natt kan den alltså få en Oscar. Eli kommer att sitta bänkad framför galan för att se den live.

– Fast det är klockan två på natten så jag ska försöka prata med mamma om att jag kan få vara uppe så sent, säger Eli.

Och oavsett om det blir en Oscar eller inte för filmen på söndag så har Eli ett eget mål klart för sig.

– Hollywood är målet. Och att kanske vinna en helt egen Oscar, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.