Vinnare Elin Larsson fick jubla när yrkes-SM nyligen avgjordes. Målaren vände hem med guldmedalj. Foto: Jonas Månsson

Elin är en riktig målarmästare

Snart väntar yrkeslivet för Elin Larsson. Redan nu har Närlundabon visat vad hon går för. Nyligen vann hon yrkes-SM i klassen målare.

  • Publicerad 08:43, 2 maj 2018

Jag tycker om att jobba med mina händer och få vara kreativ.

Nästan 400 ungdomar födda mellan 1997 och 1999 hade kvalat in till finalen av yrkes-SM i Uppsala förra veckan. Där tävlades det i arbetsmoment i en lång rad yrken. Sammanlagt rörde det sig om 59 yrken varav 40 hade tävlingsklasser.

Bland de ungdomar som fick vända hem med guldmedalj om halsen fanns en 19-årig Närlundabo.

– Det hade jag aldrig väntat mig. Det var väldigt roligt, säger Elin Larsson, som hade sin pappa med sig i publiken.

Bland klasserna det tävlades i fanns svets, vård och omsorg, frisör, guldsmed och måleri som Elin Larsson tävlade i.

Under de tre dagar som tävlingarna pågick fick målarna sammanlagt 16 timmar på sig att klara av momenten dekoration, bildöverföring, tapetsering och måla en dörr.

– Bland annat fick vi en ritning i skala 1:20 som vi skulle måla i verklig storlek på en vägg som var 120 gånger 120 centimeter. Den skulle fyllas med rätt färger, säger hon.

Alla deltagarna hade en coach med sig.

– Man kunde bolla lite och det var bra, säger hon,

Målandet gjorde hon själv.

– Det var en häftig grej, men var svårt att hålla tiden. Det var det som var det svåraste. Annars var det väldigt roligt, säger hon

Hon läser sista terminen i Sankt Martins gymnasium i Solna och snart väntar yrkeslivet. Att hon vill jobba inom yrket råder det inget tvivel om.

– Jag tycker om att jobba med mina händer och få vara kreativ. Det är det jag tycker bäst om. Det ska bli kul att jobba med det här på heltid, säger hon.

För Elin Larssons del började vägen till SM-guldet när en lärare under hösten tipsade om att hon kunde anmäla sig till en första gallring.

– Då gick man vidare till en uttagning. Den var i december i Kista gymnasium. Därifrån tog de ut åtta stycken som skulle gå vidare till yrkes-SM i Uppsala, säger hon.

Hon tycker att tävlingarna var lärorika.

– Man lärde sig mycket bara av att vara där. Man lärde sig att planera sitt arbete, hålla tiden och göra sitt bästa, säger hon.

Elin Larsson tipsar andra att söka till nästa års tävling.

– Jag tyckte att det var en väldigt lärorik upplevelse. Jag tycker att man ska testa om man vill och tycker att det vore kul, säger han.

Några andra yrkes-tävlingar hann hon inte med.

– Jag hade fullt upp med mitt och hann inte titta, säger hon.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Sökandet efter försvunne Camilo fortsätter

Nyheter Missing people jobbar vidare för att hitta Camilo som försvann på Ekerö på nyårsnatten. Men i veckan fanns ännu inga spår efter honom.torsdag 17/1 12:38