Mobbning. Ekeröbon Elin Bisander har skrivit en barnbok om mobbning. För varje exemplar som säljs genom Elin (på elinbisander.se/bok) går tio procent av vinsten till antimobbningsorganisationen Friends. Foto: Privat

Elin bearbetar tuffa skoltiden i ny bok

Journalisten och Ekeröbon Elin Bisander blev mobbad i grundskolan, en tuff period som påverkat hela hennes liv. Nu släpper hon en barnbok om de tuffa åren – och hoppas att den ska hjälpa andra som utsatts för samma sak.

  • Publicerad 15:17, 27 feb 2019

Jag mådde jättedåligt men gömde det bakom en hård yta.

Hösten 1986 i Norra Ängby. Året då Elin Bisander skulle börja grundskolan. En tid av höga förväntningar trängde sig in bland egnahemshusen och frågorna var många. Vem skulle bli hennes lärare, hur skulle det gå på lektionerna och vilka var hennes nya klasskompisar?

Elin, som i dag är bosatt på Ekerö, såg fram emot skolstarten men ingenting blev som hon hade tänkt sig.

– Jag blev mobbad. Alla parade ihop sig och jag blev ensam. Jag kämpade hela tiden för att få vara med men fick alltid nobben, säger Elin Bisander.

Hemma var allt som vanligt. Tryggt, roligt, stabilt. Men i skolan eskalerade situationen. Trots det berättade Elin aldrig om hur hon hade det för någon.

– På den tiden var det ingen som pratade om det. Det var liksom inga lärare som visste vad de skulle göra. I dag är det ju annorlunda, men det är fortfarande ett viktigt ämne att prata om, säger hon och tillägger:

– Jag vill få föräldrar att förstå hur mycket ett barn kan ljuga om sin situation i skolan på grund av skam.

”Som att spela piano”

Mobbningen i grundskolan har påverkat Elin Bisander hela livet.

– Jag blev väldigt osäker. I högstadiet blev jag en person som inte var jag. Jag hade svårt att hitta en egen identitet. Jag mådde jättedåligt men gömde det bakom en hård yta och det tog ett bra tag för mig att bearbeta det hela, säger hon.

Elin, som jobbar som journalist, vid några tillfällen på Mälarö Tidning, bestämde sig för att bearbeta sina minnen genom att skriva. Resultatet blev en barnbok om mobbning, ”Ingen vill vara med Elin”, med barn i åldrarna 6-9 år som målgrupp.

– Det var min sambo som tyckte att jag borde skriva om det jag har varit med om. Däremot trodde väl kanske inte någon av oss att det skulle bli en bok. Men det hände någonting när jag väl satte mig ner för att börja skriva. Det var som att spela piano, det bara rann ur mig. Jag hade ju alla scener klara i huvudet.

Scenerna från barndomen inspirerade även till illustrationerna i boken.

– Det är ju en självbiografisk bok om än med lite tidigare och lyckligare slut än mitt, så bilderna är inspirerade av gamla fotografier på mig, Hågavägen där jag bodde och skolan såklart.

Elin hoppas nu att boken kan användas som diskussionsmaterial i exempelvis förskoleklass och att den därmed kan hjälpa andra i dag. Både den som blir, eller har blivit utsatt för mobbning, och närstående till den som utsätts.

– Skulle min bok få ett barn utsatt för mobbning att våga sätta ner foten och häva en sådan här situation så skulle det betyda allt för mig, säger Elin Bisander.

Fritidshus brann ner till grunden

Nyheter En villa brann i lördags ner till grunden. Två personer fanns i huset när branden bröt ut, men de lyckades ta sig ut på egen hand.måndag 20/5 8:02

Grannar i Stenhamra störs av nytt mystiskt ljud

Nyheter Ett nytt mystiskt ljud stör Stenhamrabor på nätterna. Frågan är varifrån det kommer. Är det musteriet igen? Eller kanske vattentornet?söndag 19/5 9:15