Elin samlar in namn mot Färingsöbyggen

Elin Johansson vill ha ett lantligt Färingsö. I höstas samlade hon in namn mot alla byggplaner. – I stället för att bli irriterad tänkte jag på vad jag kunde göra åt det, säger Stenhamrabon.

  • Publicerad 08:53, 4 feb 2019

Vi började diskutera och jag hade ingen aning om att det finns planer på att bli en småstad.

Som barn bytte hon och familjen Solna mot Färingsö. Där trivs 19-åriga Elin Johansson. Hon värnar om sin hembygd, men oroas för att det ska bli för exploaterat och tappa den lantliga känsla som hon uppskattar.

– Vi satt i bilen med min familj och åkte förbi någon fin äng vid Stenhamra. Vi började diskutera och jag hade ingen aning om att det finns planer på att bli en småstad. Jag blev frustrerad över det eftersom vi har flyttat från en stad och flyttat hit för närheten av naturen och den specifika miljön, säger hon.

I höstas startade hon en namninsamling. Hon delade den i en lokal grannsamverkansgrupp på Facebook och fick snabbt gehör.

– Det var ganska många som tyckte likadant. Det är uppemot 200 underskrifter och då har jag bara gått ut i grannsamverkansgruppen en gång, säger hon.

Passar inte i idyllen

Lantlig miljö i kombination med närheten till Stockholms innerstad tycker hon borde värnas. Elin Johansson har förståelse för att samhällen måste bebyggas, men tycker att det kan göras på annat sätt än det som har diskuterats.

– Så klart måste det rustas upp, och det skulle behövas några byggnader. Men när jag läser på kommunens hemsida om fyravåningshus, tätbebyggelse och mer trafik känner jag att det inte riktigt passar in i det idylliska.

Elin Johansson har skickat namninsamlingen och några kommentarer till kommunen. Hon tycker att det är viktigt att höra av sig med synpunkter för att nå en bra dialog med kommunen.

– Jag tänkte att jag kan försöka påverka i alla fall, säger hon.

Kommunalrådet Adam Reuterskiöld (M) har tagit del av Elin Johanssons synpunkter. Han poängterar att framtida byggplaner inte handlar om att förändra karaktären av ön.

– Vi vill bevara den småskalighet, känsla och atmosfären som finns här. Det måste vi behålla samtidigt som vi växer som kommun, säger han.

Enligt Reuterskiöld ska inte begreppet småstad tas för att bli en del av en stad.

– Vi vill inte växa ihop med Stockholm, det är det jag menar med småstad. Inte att bygga höghus överallt. Då blir vi en förort, säger han.

Samtidigt ser han behovet av att bygga i ytterområden.

– För att behålla service även i Kungsberga till exempel kan det finnas anledningar till att titta på att bygga fler hus där ute eller i Färentuna eller på Munsö. Man måste göra det med varsamhet, men med sikte på att bevara service och busstrafik även i ytterområdena, säger Adam Reuterskiöld.

Ekeröbo dömd till flerårigt fängelsestraff för knarkbrott

Nyheter Tre och ett halvt år i fängelse. Det blir straffet för en 22-årig Ekeröbo som hanterade stora mängder cannabis i en lägenhet på Stora Essingen.söndag 18/8 6:15