KRAFT. Elina Sibelia målade en tavla efter att ha blivit känslomässigt berörd av dokumentären om sångerskan Josefin Nilsson. Nu kan den ses på Akvarellsalongen i Väsby konsthall. Foto: Charlotte Arwedsson

Elina målar för kvinnor som utsatts för våld

När Elina Sibelia såg den uppmärksammade dokumentären om sångerskan Josefin Nilsson blev hon väldigt känslomässigt berörd. Det resulterade i en tavla som antagits till Akvarellsalongen i Väsby konsthall.

  • Publicerad 14:23, 8 apr 2019

Vi har en revolution i samhället sedan #meetoo startades

AKVARELLSALONGEN. Elina Sibelias målning, tillägnad Josefin Nilsson, är gjord i vattenfärg, glitter, kol och blyerts. Foto: Elina Sibelia

I tv-dokumentären "Älska mig för den jag är" berättar Josefin Nilssons syster om hur sångerskan under flera år utsattes för grov misshandel i en relation. Mannen, en känd skådespelare på Dramaten, fick villkorlig dom. Josefins Nilsson återhämtade sig aldrig, varken fysiskt eller psykiskt, efter förhållandet och dog 2016.

När konstnären Elina Sibelia från Upplands Väsby såg dokumentären blev hon både chockad och ledsen, inte bara för Josefins skull, utan för alla andra kvinnor som utsatts för våld i nära relationer. Elina har själv erfarenhet av ett destruktivt förhållande.

– Jag har blivit psykiskt misshandlad och fysiskt attackerad i en relation med en man många år sedan. Jag ville bryta mig ur förhållandet många gånger under de två åren vi hade en relation. Men när man blir kränkt och behandlad på det sättet, tror man till slut inte att man kan få något bättre. Jag valde sedan att flytta.

"Grät för det helvete hon gick igenom"

I dag mår hon bättre, hon har gått i terapi och fått hjälp att gå vidare. Att måla hjälper även till att bearbeta känslorna.

– Den här tavlan målade jag för att jag blev så berörd av det som hände Josefin Nilsson. Jag grät när jag såg filmen för det helvete hon gick genom. Mina egna minnen kom även upp till ytan.

Hon tycker att det har hänt mycket vad gäller attityder på alla nivåer i samhället vad gäller de här frågorna.

– Vi har en revolution i samhället sedan #meetoo startades. Nu har äntligen ridån gått upp inom politiken, Svenska Akademin och på de konstnärliga institutionerna. Nu händer det på riktigt. Kvinnornas röst blir hörd.

Fler söker stöd

På kvinnojouren Mivida i Upplands Väsby har man överlag sett ett ökat antal stödsökande under hösten och våren.

– Det är bra att fler kvinnor vågar söka hjälp och att de förstår att det inte är något att skämmas över, säger Sophie på kvinnojouren Mivida.

Hon märker också att tjejer och kvinnor vågar prata mer om våld i nära relationer.

– Det är viktigt att man vågar berätta och ta hjälp. När de som söker sig till oss märker att de inte är ensamma om sin situation kan det också vara ett stöd i sig, säger hon.

Akvarellsalongen – ett säkert vårtecken i Väsby

TAVLA. Elina Sibelia från Väsby har själv varit i ett destruktivt förhållande och inspirerades till en känslomässigt stark tavla sedan hon sett dokumentären om artisten Josefin Nilsson. Nu finns tavlan på Akvarellsalongen i Väsby konsthall. Foto: Charlotte Arwedsson

Akvarellsalongen på Väsby konsthall

Den årliga jurybedömda Akvarellsalongen på Väsby konsthall pågår tom 12 maj.
Av de som skickat in sina verk är 93 konstnärer antagna med totalt 142 verk. Tio av dessa konstnärer kommer från Upplands Väsby.

Barbro Westerståhls minnesutställning pågår till 28 april 2019.
Öppettider: Onsdag-torsdag kl 12-17.
Fredag-söndag kl 12-16.
Påskstängt mellan 19 och 23 april samt 1 maj.
Adress: Optimusvägen 12B, Upplands Väsby.

Under invigningen i lördags delades årets stipender ut till två konstnärer, Gunilla Sundin Blomgren, Stockholm, och Lilian Olsson, Ekerö, som får vardera 5 000 kronor.
Akvarellstipendiet finansieras av Väsbyhem och Upplands Väsby kommun.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Bensinmack i Väsby utsatt för inbrott

Nyheter Använde någon form av såg för att bryta upp dörr En bensinmack i Upplands Väsby utsattes natten till måndagen för ett inbrott. Det är dock oklart om gärningspersonerna fick med sig något byte.måndag 24/6 13:09

Nu stängs getingmidjan – så påverkas du

Nyheter ✔Största avstängningen någonsin ✔Ökad trängsel ✔Det här gäller ✔Stopp på röda och gröna linjen framöver Tågspåren mellan Stockholm Central och Stockholms södra stängs av i åtta veckor nu i sommar. Så här planerar SJ, Trafikverket och MTR att lösa trafiken under avstängningen.söndag 23/6 9:30
Stockholm Direkt