Teknik. ”Vill visa att tjejer kan”, säger Elina Kabir. Foto: Privat

Stålverk. ”Man känner sig lika cool som Terminator.”

Elina vill få tjejer att välja ingenjörsyrket

Antalet ansökningar till KTH blir allt fler och det mansdominerade ingenjörsyrket utmanas av fler och fler tjejer. Skärholmsborna Anaga, Lina och Elton diskuterar vem som egentligen får bli ingenjör.

  • Publicerad 14:08, 27 mar 2015

– Man kan till exempel läsa maskinteknik eller produkt och design på KTH. Det är egentligen samma sak men de har ändrat namnet för att locka fler tjejer, säger Elton.

– Precis, det är bara några kurser som skiljer sig, instämmer Anaga Kamal.

Elton är högskoleingenjör från KTH sedan ett år tillbaka, och jobbar nu på ett IT-företag. Anaga Kamal läser till civilingenjör och gör nu sitt examensarbete. Lina Youhanan gick ut KTH för två år sedan och börjar jobba på Miljöinstitutet i sommar.

– Jag gick elektro, de var kanske två tjejer av 30 på utbildningen, säger Elton.

– Och jag läser bioteknik och jag skulle säga att det är en majoritet tjejer faktiskt, kanske 60 procent, säger Anaga.

– När jag läste var det också rätt blandat, men jag läste å andra sidan en tvärvetenskaplig inrikting. Jag tror att fler tjejer söker sig till sådana inriktningar, säger Lina.

Alla tre tror att könsfördelningen ser olika ut beroende på vilken inriktning det gäller.

– Det handlar väl om att killar har introducerats till teknik sedan de var små, det är inget konstigt att en kille är teknikintresserad. Jag kan fortfarande få förvånade reaktioner när folk hör att jag läst maskinteknik. I grunden handlar det nog om hur vi uppfostras, säger Lina.

Elton jobbar på ett IT-företag i ett team på tio killar och en tjej.

– Fast jag tror att det håller på att ändras. Jag har sett annonser där man specifikt skriver ”vi ser helst att tekniktjejer söker”, berättar Elton.

– Jag tror att många företag känner press att anställa tjejer, det ser inte bra ut om man har en helt mansdominerad arbetsplats. Men ändå är styrelse och ledning bara män för det mesta, säger Lina.

Anaga, Lina och Elton tror att marknaden kommer se annorlunda vid nästa generationsskifte.

– Våra föräldrar är första generationens invandrare, man får tänka på att vi inte hunnit ta oss in på arbetsmarknaden än. Man skulle kunna säga att vi är första kullen. Så det är inte så konstigt egentligen att det inte finns fler tjejer eller invandrare på chefspositioner, säger Anaga.

– Och just tjejer med invandrarbakgrund har på många sätt mycket att bevisa. Man känner press från familj och förväntningar från samhället. På något sätt måste man jobba dubbelt så hårt och hela tiden bevisa sig, säger Lina.

Anaga håller med.

– Det är som att man måste ligga ett steg före hela tiden.

– Men det är kanske bra? Jag tror att om ett företag får välja mellan en invandrarkille och en invadrartjej som är lika kompetenta så kommer de att välja tjejen, säger Elton.

Elton säger att han inte upplever samma press men nämner det kulturella sammanhanget.

– Folk med invandrarbakgrund tittar ofta på andra invandrarfamiljer så får man höra av föräldrarna ”hörde du att han pluggar till läkare?”. På det sättet är det prestige mellan familjerna, säger Elton.

Alla tre tror att företag och myndigheter har olika tänk när de anställer.

– På min arbetsplats finns nästan inga tjejer och nästan ingen med invandrarbakgrund, säger Elton.

– Jag tror att man på myndigheter aktivt tänker på att anställa tjejer och folk med invandrarbakgrund, forsätter Lina.

– Och för mig som sysslar med forskning är det faktiskt rätt mycket tjejer och folk från hela världen, avslutar Anaga.

IGE-dagarna

IGEday, står för Introduce a Girl to Engineering day, och är ett initiativ från organisationen Womengineer, som jobbar med att öka andelen kvinnor på ingenjörsutbildningarna. 

I torsdags besökte tjejer från högstadieskolor och gymnasiet 1 300 företag, organisationer och högskolor för att se hur det är att jobba som ingenjör.

Fyra av fem civilingenjörsutbildade är män, enligt statistik från Statistiska centralbyrån, 2010.

Enligt Prognosinstitutets beräkningar kommer det vara en brist på cirka 51 000 ingenjörsutbildade år 2030.

Visa merVisa mindre