Pristagare. Eliot Wieslander från Bromma prisas för sitt arbete för barns rättigheter. Foto: Privat

Eliot från Bromma kämpar för papperslösa barn

Eliot Wieslander från Norra Ängby hyllas för sitt arbete med papperslösa barn. På tisdag åker han till Malmö för att ta emot ett pris på 10 000 dollar.

  • Publicerad 16:45, 29 nov 2018

Child 10 awards är priset som hyllar ledare som står upp för barns rättigheter. I år handlar det om barn som lever utan papper men inte utan rättigheter.

Under tisdagen tillkännagavs vinnarna och det visade sig att Läkare i Världens generalsekreterare Eliot Wieslander från Bromma, är en av dem.

– Det känns jättehäftigt och coolt på flera sätt. Att få uppskattning för det jobbet jag gör betyder oerhört mycket, kanske ännu mer nu när debatten om mänskliga rättigheter är så snedvriden och fel, säger han.

Eliot har alltid engagerat sig i mänskliga rättigheter men det var först 2014 som han tog kontakt med Läkare i Världen.

– 2014 hjälpte jag en EU-medborgare som satt utanför mitt Konsum där jag bor. Hon var gravid och jag hjälpte henne att få mödravård och en säker förlossning. Under tiden jag hjälpte henne insåg jag att utsatta EU-medborgare inte har  tillgång till vård här som de har rätt till. Jag kände jag var tvungen att göra något och sökte mig till Läkare i Världen, en organisation jag visste gjorde ett bra arbete.

Vad ska pengarna gå till?

– Pengarna ska gå till att stärka vårt arbete med barn som far väldigt illa. Främst sliter vi för att barn inte ska ta sina liv.

På tisdag ska Eliot till Malmö för att ta emot sitt pris på 10 000 dollar. Han ska också få träffa de andra pristagarna. Där ska de dela med sig av sina erfarenheter till varandra och träffa experter som kan hjälpa dem att utöka arbetet inom varje organisation.

– Vi läser om hur mänskliga rättigheter kränks hela tiden men vi är också många som kämpar. Jag hoppas att jag kan använda priset för att sprida hoppet vidare, inte minst till barnen, att de vet att de syns. Vi ger inte upp, säger Eliot Wieslander.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Här kan du fira Lucia i Västerort och Järfälla 2018

✓Hästar ✓Konstsim ✓Lussebullar ✓Skridskodisco I Västerort och Järfälla firas Lucia på många håll. Förutom traditionell Luciasång bjuds det också på både hästtåg, lussedopp och skridskodisco. Något för alla smaker med andra ord!fredag 7/12 15:07

Västerortsborna: "Pynta våra centrum mer"

✓ Stjärnor, glitter och renar ✓En ensam julgran ✓"Vill se ännu mer ljus" Granarna är på plats och centrumens julejus glimmar i mörkret. Men stilen – och mängden – varierar på Västerorts torg. Från sparsmakade slingor till "all in". Och Västerortsborna, de vill ha mer!fredag 7/12 11:14