STÖD. Hemköp ställde upp med varor.

Elisabeth samlade in mat för 40 000 till vården

Elisabeth ville vara med och bidra under coronakrisen. Sedan början på april har hon lämnat pallar, kassar och kartonger fulla med mat och fika till Danderyds sjukhus. – Företagen har varit fantastiska, säger hon.

  • Publicerad 14:09, 14 maj 2020

Elisabeth Strehl har pendlat mellan företag och sitt hem och gett bort mat och fika för tusentals kronor till intensivvårdsavdelningen (IVO) på Danderyds sjukhus

Det började i april när hon såg att ICA Edsberg hade en insamling för personalen på sjukhuset.

– Nu ska jag ringa runt till lite företag tänkte jag, säger Elisabeth.

– Så jag ringde till Banankompaniets vd och frågade om de ville bidra. Då sa han att vi kunde komma och hämta tio kartonger, 11 kilo styck, med bananer.

Och så fortsatte det, berättar Elisabeth.

Positiva företag

Totalt har hon varit i kontakt med ett tiotal företag, bland annat Risenta, Banankompaniet, Choklad, Cloetta, Råsaft, Arla, Arvid Nordqvist Vick och fruktståndet i Mörby centrum. Hon berättar att alla har varit positiva när hon frågat om bidrag.

– De har varit fantastiska. ”Klart vi ska sponsra” har de sagt. Min dotter sa att ”nu får du väl sluta”, men jag svarade ”Gud, ni har ju varken smör eller ost på sjukhuset” och ringde Arla.

Hon har fått både stora, och ännu större bidrag.

– Jag ringde Risenta och då kom en pall med 150 kilo kakor utanför min dörr. Jag trodde inte det var sant. Jag fick åka i olika omgångar under flera dagar.

Stort engagemang

Elisabeth Strehl, 73, bor i Sollentuna och är i dag pensionär.

Hon har arbetat som barnsköterska och senast som marknadsansvarig på ett barnvaktsföretag. Äpplet faller inte långt från träden, så att säga, när det kommer till engagemanget för vårdpersonalen på Danderyds – där även hennes dotter arbetar.

– Man ger och tar av varandra, och hjälps åt på det sättet. Jag har räknat att det är mat och fika för ungefär 40 000 kronor. Det är helt otroligt.

Du har inte varit orolig för att smittas, när du åkt fram och tillbaka?

– Jag har haft kontakt med en person på sjukhuset som kommit ut med vagnar när jag kommer. Jag har inte varit i närheten och verkligen hållit avstånd.

Hon hoppas att hennes initiativ är att fler ska inspireras till att hjälpa till under tiden med corona, menar Elisabeth Strehl.

– Alla kan hjälpa med någonting.

FRUKT. Elisabeth besöker fruktståndet i Mörby centrum Foto: Privat

Stockholm Direkt