Trivs. Niklas och Ingrid Yllner flyttade hit 57 och bor kvar än i dag. Foto: Flygfototjänst Oscar Bladh, Sth (1957)/Hege Hellström

Ella gård – så växte Sveriges första grupphusområde fram

På 50-talet blev Ella gårds-kåkarna i Täby en möjlighet för unga familjer att köpa en bostad. Nu är husen eftertraktade på bostadsmarknaden och går för mångmiljonbelopp. Här är historien om hur Sveriges första grupphusområde växte fram i Täby.

  • Publicerad 16:35, 30 aug 2017

1955 började Sveriges första grupphusområde ta form. I de röda och gula husen i Ella gård flyttade många unga barnfamiljer in.

Niklas och Ingrid Yllner, som tröttnat på att bo på tre våningar upp utan hiss, var en av dem som fick tag i ett hus.

– Vi blev förtjusta i dem, den här stugmodellen, säger Ingrid.

– Här blir bra att sitta och dricka grogg med grabbarna tänkte jag, säger Niklas.

Sedan 1957 har de bott i sitt röda Ella gårdshus, som de köpte för 76 000 kronor. Nu kostar husen flera miljoner, och enligt mäklarna är området hett.

– Vi har fått höra det, att Ella gårds-kåkarna är en önskan från alla som säljer hus, säger Niklas.

– De går som smör. Det är nästan lite otäckt. Men de gick åt med detsamma när de byggdes också, folk stod i kö för att få köpa, säger Ingrid.

Svenska stugans uppvaknande

Den ursprungliga tanken med Ella gård var att återuppliva den svenska stugan. Men den i dag 92-åriga Bertil Falck, en av arkitekterna som var med och jobbade fram området, berättar att man på den här tiden hade mer erfarenhet av att bygga lägenheter. I Ella gård ville man ha lika effektivt planerade hus som det finns lägenheter.

– På villor och radhus hade man inte samma krav på effektivitet. Men här byggde man som en lägenhet på marken, men genom att göra taket toppigt fick man en reservdel att inreda, säger han.

– Från början redde man in bottenvåningen och hade övervåningen som reserv. Så småningom hade alla övervåningen inredda.

Var poppis från början

Falck tror att Ella gård är unikt för de stora grönytorna i området.

– Ella Gård är lite gynnat mot andra gruppbostäder för att det finns stora gräsytor i området. Det var också en tanke i det här, att det skulle vara rätt generöst med gemensamma utrymmen.

Högt tryck. Många vill in här. Foto: Hege Hellström

Även om det inte går att jämföra med dagens popularitet menar Bertil Falck att husen var ganska populära redan från början.

– Men det fanns väl de som tittade lite snett på att bygga trähus. Det skulle vara finare med puts och sten. Husen har släktdrag med svenska hus på landet. De toppiga taken är typiskt svensk, säger han.

– Vi har kunnat rita motsvarande hus på många ställen i Sverige, det har ynglat av sig genom åren. Husen i Ella gård har nog stått ganska högt i kurs. Det var många unga människor som fick möjlighet att köpa ett hus då.

"Fanns ingenting"

För Niklas och Ingrid Yllner blev det ett drömköp, och här bor de kvar 60 år senare.

– Här fanns ingenting när vi flyttade hit, men vi tyckte bara att det var spännande. Alla var likadana, vi var nybyggare. Alla var vi unga och hade barn. Det har varit väldigt bra gemenskap, säger Ingrid och tillägger:

– Vi har inte varit de där som sprungit in och ut hos varandra, men vi har alltid stannat och pratat. Och vi har sagt det att här hälsar vi på varandra, vi som bor i Ella gård.

I princip likadana

Området byggdes mellan 1955 och 1970, där alla husen i princip har likadan exteriör.

Husens färger domineras av gult och rött, men i den allra första etappen finns även gröna hus.

Sammanlagt har drygt 500 hus uppförts i Ella gård.

Enligt Celina Saffar, mäklare på notar, ligger dagens marknadsvärde i Ella Gård på minst fem miljoner kronor.

Ett gult kedjehus på Arrendevägen såldes för 6,5 miljoner kronor under augusti 2017. Boarean var 133 kvadratmeter och tomten 803 kvadratmeter.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ett år efter trafikolyckan: "Vill att det kommer ut"

Nyheter Väntar på dom efter rättegång Att sluta cykla var aldrig ett alternativ för Louise Åkerblom efter att hon förra året var med om en allvarlig trafikolycka. Nu väntar domen mot den bilist som är misstänkt att ha förorsakat...onsdag 23/5 15:09

Vi är stockholm