STOPPADES. Stadens stoppade Ellevios grävjobb på Stora Essingen av säkerhetsskäl. Nu är arbetet igång igen. Foto: Arkivbild Andreas Enbuske/Läsarbild

Ellevios stora arbete på Essingen stoppades

Staden stoppade Ellevios stora projekt på Stora Essingen av säkerhetsskäl. Bolaget har fått klartecken att starta igen men stoppet kan försena hela projektet.

  • Publicerad 17:30, 24 okt 2018

I våras inledde Ellevio ett av deras största arbeten någonsin, att lägga om elnätet på hela Stora Essingen. Projektet är uppdelat i sex olika etapper och ska pågå till och med 2020. Men i slutet av september stoppade staden arbetet på ön sedan både boende och Essingeskolan slagit larm om att det inte gjordes på ett säkert sätt.

Elbolag inleder jättearbete – med supertabbe

Enligt Johanna Karlsson, enhetschef på trafikkontoret berodde det på en kombination av att staden var för snälla när de godkände de planerade arbetena och att entreprenören inte följde de ställda kraven.

– Vi stoppade det av säkerhetsskäl. Vi hade flera påringningar av både boende och skolan om arbetet och det lät farligt och vår inspektion på plats hade samma uppfattning. Arbetet skedde på ett trafikosäkert sätt, säger Johanna Karlsson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Staden hade möten med Ellevio och deras underentreprenör och tog fram en ny plan för hur arbetet ska gå till framöver vilket gjorde att bolaget fick ett nytt klartecken den 3 oktober.

Kommer ni följa det här extra noga framöver?

– Det kommer vi göra om vi får signaler om att det behövs. Vi gör inspektioner så ofta vi hinner och utgår från till exempel både rapporter från allmänheten och oss själva, säger Johanna Karlsson.

Enligt Ellevio är arbetet på ön igång igen och kommer att pågå tills det är vinter, då staden bara tillåter akuta grävjobb, för att sedan återupptas i vår. Presschefen Jonatan Björck, menar att det var ”olyckligt” och ”kostsamt” att de först fick klartecken av staden som sedan drogs in, men att det är ”positivt” att brister i projektet kan rättas till.

– Vi räknar med att det här i slutändan kan innebära lite förseningar men vi hoppas jobba in det. Nu jobbar vi fram till att staden säger att det är vinter, då får man bara gräva i akuta fall enligt staden, och sedan sätter vi igång igen när staden säger att vintern är slut, säger han.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.