Elman Azari blev årets stjärnföretagare

Stjärnföretagaren 2017 i Solna/Sundbyberg heter Elman Azari på Xlnt Living. På åtta månader från beviljat bygglov levererar Sundbybergsföretaget inflyttningsklara, billiga hyresrätter.

  • Publicerad 19:18, 29 apr 2017

Vi bygger för socioekonomiskt svaga grupper.

Utmärkelsen ”Stjärnföretagaren” delas ut av evenemanget ”Så bygger du ditt drömföretag” som nyligen besökte Sundbyberg.

– Tävlingen lyfter fram företagare som vågar gå sin egen väg och skapa företag och liv på sina egna villkor. De är stjärnföretagare helt enkelt, säger tävlingens grundare Gustaf Oscarson.

Elman Azari startade sitt företag Xlnt Living 2010 och till en början var det inte många som trodde på idén att bygga bostäder av containrar. Bara Elman Azari själv.

– Envishet har varit min viktigaste framgångsfaktor. När jag vände mig till kommunen var det envisheten som gjorde skillnad, säger han.

I dag har företaget byggt 65 små bostäder i Hallonbergen och ytterligare 84 är på gång. Dessutom ska Xlnt Living bygga drygt 200 containerbostäder i Barkarby och Kallhäll i Järfälla kommun.

– Vi bygger för socioekonomiskt svaga grupper som ungdomar och studenter, säger Elman Azari.

Eftersom de små containerbostäderna byggs med tillfälliga bygglov på 10–15 år går handläggningen snabbare än när det handlar om permanenta bostäder. Det tar åtta månader från beviljat bygglov till dess att bostäderna är inflyttningsklara.

– Vi bygger, hyr ut och förvaltar. Det kostar inte kommunen ett enda öre. I stället får kommunen ett 15–årigt försprång och kan fokusera på att bygga permanenta bostäder.

Han har lite svårt att förstå varför Solna stad lägger 125 miljoner kronor på att bygga ytterligare 120 modulbostäder för personer som beviljats permanent uppehållstillstånd.

– Ärligt talat så förstår jag inte varför. Vi bygger tio kvadratmeter större och det kostar inte skattebetalarna ett öre, säger Elman Azari.

Tävlingen avgörs i 14 städer och vinnaren på varje plats går till riksfinal där ”Sveriges Stjärnföretagare 2017” utses.
 

MER Prisade

Tolv företagare var nominerade, och topp tre prisades på evenemanget. Topplistan:

1. Elman Azari, Xlnt Living, Sundbyberg.

2. Therese Didrick, Corazon Entertainment, Solna.

3. Maria Gander, Mumma – Sundbybergs Presenteria.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Hade 1 000 otillåtna tabletter hemma

Nyheter Kvinna döms efter att ha hämtat paket åt sambo En kvinna i 25-årsåldern hade narkotikaklassat läkemedel i sin lägenhet i Sundbyberg. Hon hade hämtat ut det åt sin tidigare sambo.torsdag 18/10 13:54

Team Hasselborg uttagna till EM 2018

Sport Två SCK-lag kämpade om EM-platsen Det blev, trots hård konkurrens, team Hasselborg som får representera Sverige i curling-EM.torsdag 18/10 13:00

Spjutkastaren åter inom en månad

Nyheter Markarbeten ska utföras utan risker Sundbybergs kända staty Spjutkastaren är borta, men bara tillfälligt. Kommunen vill skydda honom vid markarbeten.torsdag 18/10 10:42