Elsa Billgren bland sina bröllopsklänningar. Foto: Sacharias Källdén

Elsa Billgren: Jag skulle aldrig bli den där galningen med massa bröllopsklänningar

Elsa Billgrens 250 vintagebröllopsklänningar har alla en egen historia. Och de får hela tiden nya – när hon hyr ut dem till kvinnor som ska gifta sig.

  • Publicerad 21:00, 6 dec 2018

"Tanken var aldrig att jag skulle bli den där galningen med massa bröllopsklänningar. Jag har ju alltid älskat vintagekläder och prylar överlag men vågade aldrig gå all in på just brudklänningar.

Alltså, jag kunde ju inte sitta i min etta med massor av bröllopsklänningar och bjuda hem min kille. Han hade kanske sprungit iväg. Men sen när jag var runt 23 år gifte jag mig och efter det kändes det okej.

Från början fanns det inte en tanke på att börja hyra ut plagg och göra någon slags business av det. Utan nu kunde jag för min egen del även börja samla på vackra brudklänningar. Utan att verka galen.

Själva uthyrningen började när en läsare hörde av sig till mig efter att hon läst min blogg. Hon hade sett en bild med ett plagg som hängde i bakgrunden och undrade om hon kunde få hyra det. Sen rullade det på – och nu sitter jag här i City på Konstakademin i min egna bröllopsateljé.

Det har hänt att gamla damer kommit och skänkt sin bröllopsklänning till mig. Deras barnbarn har kanske inte velat använda den och då kanske de kom att tänka på mig för att de vet att jag vårdar plaggen. Kanske blir det en känsla av att lämna något till eftervärlden.

En tjej kom förbi och lämnade två klänningar, varav en från tidigt 40-tal och en från tidigt 50-tal och berättade att de hade tillhört hennes pappas två fruar. Vilket var väldigt roligt. Så varje bröllopsklänning har en historia och jag ser den här ateljén som ett bibliotek av klänningar. Och jag kan alla historier utantill.

Just den här bröllopsateljén är så otroligt viktigt för mig. Att komma nära människor under så fina omständigheter. Alltså kolla, jag har inte ens ett omklädningsrum – man får byta om här mitt på golvet. Det är så intimt och det behöver jag eftersom att jag annars arbetar så mycket framför datorn."

"En dag kom det en äldre dam och lämnade sin gamla bröllopsklänning och ett foto från bröllopsdagen. Det kändes så fint att hon gav mig det förtroendet, att föra något väldigt personligt vidare." Foto: Sacharias Källdén

Elsa Billgren. Foto: Sacharias Källdén

Elsa Billgren

Elsa Billgren ger nytt liv till brud- och festklänningar hon fått eller köpt second hand genom en uthyrningsverksamhet.

Inför bröllopet kan en boka en timme eller mer med Elsa via hennes hemsida. Under den bokade tiden får man hjälp med att hitta just sin brudklänning som man sedan hyr till kvällen.

Hennes bröllopsateljé finns på Konstakademin tre våningar upp. Hon startade verksamheten 2012 i en butikslokal på Södermalm – där hon också bor – och nu sedan 2014 i City.

Foto: Sacharias Källdén