Hundkafé? Både boende och byggbolag har idéer om vad som borde bli av kyrkogropen i Bredäng. Foto: Julian Evans/Stockholm stad

Elva aktörer vill bygga  i kyrkogropen

Efter år av grusade kyrkodrömmar och stillastående byggprojekt har fastigheten som i folkmun kallas Kyrkogropen återtagits av staden. Sedan dess har projektidéerna strömmat in – med allt från kyrkor till höghus.

  • Publicerad 09:00, 1 feb 2020

Vad är väl en triangelformad gräsplätt strax utanför Bredäng centrum? Lerig, tom och svår att bygga på. Men för det tiotalet aktörer som visat intresse för fastigheten sedan den återtogs av staden är den också – alldeles underbar.

Sedan planerna på en rumänsk-ortodox kyrka föll igenom har projektidéerna strömmat in till staden: Ungdomslägenheter, ny pingstkyrka med ungdomsgård och idrottshall, radhus och aktivitetshus för islamiska föreningen är bara några av förslagen.

Ali Kashwan äger sedan två år tillbaka lunchrestaurangen Marhaba vid ena hörnet av triangeln. Han ser fram emot att något äntligen ska hända:

– Många som bor här
i området är muslimer, och de berättar för mig att de vill ha en moské. För min egen del får det gärna bli bostäder.

Fler boende i området skulle ge hans restaurang en extra skjuts.

Studentskrapa

Ett förslag som skulle passa Ali vore kanske Lefva AB:s storgårdskvarter: 14 våningar studentskrapa i ena hörnet, radhus längs tunnelbanan, affärer i bottenplan längs med Stora Sällskapets väg.

– Det vore bra, kul om det blev lite affärer. Jag äger det här stället, så de kommer inte våga konkurrera med mig ändå! Dessutom skulle jag kanske vilja ha en egen restaurang i någon lokal.

Businesspotential. Restaurangägaren Ali Kashwan håller tummarna för bostäder, fyllda av potentiella nya gäster. Foto: Julian Evans

Bredängbon Stig Lindkvist går förbi på gropens sydöstra sida med sin hund Sixten. Han har bott i området i femtio år, och gått många promenader längs med lervällingen.

– Jag hörde att det var någon ny kyrka som ville ha det, men det intresserar inte mig särskilt. Då är det väl bättre med bostäder tycker jag.

När han säger det står han kanske i någons framtida vardagsrum. Bostäder är nämligen en lågoddsare. De allra flesta som ansökt om markanvisning är bostadsbolag och kyrkogropen är nu mer planerad att bli en del av stadens bostadssatsning Fokus Skärholmen.

Fokus Skärholmen, Stockholms stads satsning på nya bostäder i 127-området, påbörjades 2015 av den S-ledda majoriteten. När allianspartierna senare tog över i Stadshuset ändrade man inriktning på projektet. Man bestämde då att 57 procent av de 6 500 planerade bostäderna ska vara bostadsrätter.

Långkörare. I över tio år har både staden och Bredängsborna hoppats att något ska bli av kyrkogropen. Foto: Julian Evans

”Hundkafé vore väl kul?”

På en stig mellan två hyreshus på kortsidan av gropen går två pälsklädda blondiner. När de kommer närmare visar det sig att den ena är en pomeranian-hund. Den andra är Kate Roxenhall, boende i området och nyss hemkommen från Dubai. Hon svarar snabbt på frågan om vad hon vill se på plätten:

– Ett hundkafé vore väl kul? Här i huset har ju alla rullator, och ett ställe där hundar är välkomna, där alla är välkomna, det skulle driva bort all negativism, tror jag.

När hon får se några av de planer som är med i racet säger hon:

– Bostäder i all ära, men här är det så mycket elektricitet, ledningar och tåg som går precis intill. Vem vill ha det i öronen hela tiden?

Kate förklarar att hon jobbat mycket med feng shui, den kinesiska läran om hur de fysiska miljöer som omger oss människor påverkar våra själsliv. Samtidigt som hon berättar det kommer dagens tredje par hund och människa.

Grannsämja. Kate Roxenhall och Jonny Jonsson bor i husen intill kyrkogropen, som de hoppas ska bli en trevlig mötesplats i framtiden. Foto: Julian Evans

– Och här kommer ju han jag ska starta caféet med!

Jonny Jansson minns kyrkgropen innan den gick i stå:

– Förr spelade de fotboll, slog äng och åkte iväg med luftballonger där.

– Okej Jonny, vad tycker du om det här namnet: ”Wadadadäng, Hundarna i Bredäng”? frågar Kate.

Jonny svarar något undvikande på inviterna om kaffeplats för fyrbenta. Själv ser han behovet av bostäder för äldre.

– Kyrka i all ära, men det har verkligen varit bedrövligt de senaste tio åren.

Om det blir hundcafé, studentlägenheter, eller om Ali får sin restaurang i bottenplan, kommer visa sig så småningom. Men inte än på ett tag. Exploateringskontoret och Stadsbyggnadskontoret ska under våren utvärdera platsen och fundera på vad som passar. Efter det kan de antingen direktanvisa marken, eller utlysa en tävling om vem som får förhandla med staten i en detaljplaneprocess.

Träkåkar. Sveafastigheter vill ha hållbara hus i trästomme längs Ålgrytevägen Foto: Stockholms Stad

Stadskvarter. Lefva Bostad AB har de kanske tydligaste planerna idag, och ser något sådant här framför sig. Foto: Stockholms Stad

Här är förslagen:

1. Levfa Bostad AB: Radhus, butiker, 14 våningars ungdomslägenheter.

2. Magnolia Bostad AB: Blanding av bostäder med fokus på social hållbarhet.

3. Sätra-Bredängs Islamiska Kulturförening: Två våningar allaktivitetshus för församlingen.

4. Svenska Bostäder AB: Vill bygga ”snabba hus” för unga vuxna.

5. Gimle Bostad AB: Hyresbostäder och ungdoms­bostäder, en del till dem med sociala behov.

6. Sveaviken Bostad AB: Primärt hyresrätter med fokus på social hållbarhet.

7. JM AB: Hyres- och bostadsrätter.

8. Sveafastigheter Bostad: 100 hyresträtter, ”plusenergihus” med trästomme.

9. Stena fastigheter AB: Hyres- och bostadsrätter och lokaler för uthyrning.

10. Skärholmens Stadsdelsförvaltning: Tillfälliga förskolepaviljonger och eventuellt en permanent.

11. Pingstkyrkan i Bredäng: Föreningslokal med idrottshall och fritidsgård.

Visa merVisa mindre

Gropen kan få tillfällig förskola

Det är långt kvar innan den permanenta lösningen för kyrkogropen är klar. Först om ett par år kan byggandet starta, tills dess kan det bli förskolebaracker.

Nyss gick startskottet för projektet att gräva ned kraftledningarna mellan Beckomberga och Bredäng. Kraftledningarna går delvis längs med Ålgrytevägen, nära kyrkogropen, och sätter stopp för permanent bebyggelse i kyrkogropen.

Enligt Ellevio kan arbetet att gräva ner de nya kablarna vara klart under 2022, och året därpå kan man plocka ner de gamla. Då vill Stockholm stad ha detaljplanerna för nya kyrkogropen i ordning.

Jacob Ericsson är projektledare på exploateringskontoret:

– Vi måste pröva vad som passar för platsen, se vad vi har för förutsättningar att förhålla oss till. Sedan kollar vi tillsammans med arkitekter på helheten, hur mycket bebyggelse området klarar, hur högt man kan bygga och liknande. Nästa steg är att börja titta på kvartersnivå, om det ska bli hyresrätter eller bostadsrätter.

Så det är ett tag kvar innan sista ordet är sagt. Men det som ligger närmast i framtiden är att Skärholmens stadsdelsförvaltning ansökt om att få sätta upp tillfälliga baracker för evakuering under tiden som flera av stadsdelens förskolor renoveras.

Man har också gett sig in i det långsiktiga racet om gropen, där man hoppas på att få bygga en permanent konceptförskola. Men först och främst gäller det den tillfälliga lösningen. Möjligheten för det utreds just nu av SISAB, som förvaltar de flesta av stadens förskolor.

– Vi har en dialog med stadsdelsförvaltningen och SISAB. Blir det aktuellt så är tanken att de stå där i några år, tills vi vet vad vi vill använda den här platsen till mer permanent, säger Jacob Ericsson.