På väg uppåt. "Det här är bara början", säger 16-årige Skärholmsgrapplern Younas Darab, som under sina tre år har hunnit kamma hem ett stort gäng medaljer och bälten. "Jag brukar ge dem till min lillasyster, hon brukar ta bilder med dem". Foto: Claudio Britos

EM-brons bara början för Skärholmens nya BJJ-stjärna

16-årige Younas Darab är "snorungen som slaktar vuxna med flygande armlås". I helgen blev han tredje bäst i Europa på brasiliansk jiujitsu. Men planerna är långt större än så.

  • Publicerad 15:33, 23 jan 2018

Det blev inget guld den här gången. Men 16-årige Younas Darab från Skärholmen tog sig ändå långt i den största tävling han ställt upp i hittills – EM i brasiliansk jiujitsu i Lissabon förra veckan.

– Jag är väldigt glad att jag ställde upp. Det var 10 000-15 000 som tittade på när jag tävlade. Det kändes som att jag vann över mig själv där, säger han.

Dubbla EM-medaljer för Flempans Cemîl Karahan

Det har bara gått 30 minuter sedan han landade på Arlanda, men han är redan tillbaka i träningslokalen. I väskan med sig hem har han en stor bronsmedalj.

– Första matchen gick bra, jag vann. Men i andra matchen mötte jag en brasse som har vunnit typ allt som går att vinna, som är sponsrad av de största företagen. Jag märkte direkt att han var grym, men gjorde mitt bästa och han vann bara med två fördelar.

– Så här i efterhand ser jag mig ändå som vinnare. Jag tränat i tre år, han hela livet. Och alla andra på prispallen var från Brasilien, så tekniskt sätt är jag bäst i Europa, haha!

Från centrum till mattan

Innan han började med BJJ hängde han mest i centrum efter skolan och kände sig rastlös.

– Vissa började softa seriöst, rökte och drack när de var 13. Det blev bara värre, jag började känna att det här går inte.

Även om de var för unga brukade de smita in på fritidsgården Andra hemmet och gömma sig i Fifa-rummet, tills de blev utslängda. Det var där han fick testa BJJ för första gången.

– De sa att om vi inte fick vara kvar om vi inte tränade. Satte på mig en dräkt och sa att vi skulle sparras. "Vad fan ska jag göra nu?" tänkte jag. Men det gick bra och eftersom jag hade lov då tränade jag varje dag. Jag kände att det här är min livsstil, det här vill jag göra.

Han ställde upp i första tävlingen två veckor senare. Det gick inte bra, han lade av. Men började igen och nästa gång gick bättre.

Sedan dess har han satsat stenhårt. Skola, träna, skola, träna. Plockat medalj efter medalj, trots att han ofta tävlar mot vuxna med högre bälten än han själv.

– Sedan jag fyllde 15 har jag bara slaktat vuxna. De undrar vem snorungen är som gör flygande armlås på dem, haha!

"Kämpar, oavsett motgångar"

Erdem Erdal, Cemîl Karahan, Zina Djelassi, Amir Albazi. Bara några av alla framgångsrika fajters som ploppat upp som svampar i våra områden de senaste åren.

Varför tror du att det är så?

– Vi vet hur det är att vara längst ner, att komma från förorten och att folk ser ned på en. Och vi vill inte dit igen. De andra har föräldrar som pröjsar för dem och skjutsar till träningar. De vet inte hur det är att kriga för sig själv. Eller att varje morgon i tre år behöva åka in till gymnasiet inne i stan. Det är det som skapar disciplin, det som gör en till bra fighter. Man kämpar, oavsett motgångarna och uppförsbackarna.

Nu siktar Younas Darab på VM.

– Det är min dröm, men jag har inte råd att åka dit, det kostar för mycket med hotell, resa till USA och allt. Men jag ska ställa upp i Finnish Open, vinner man där får man en resa till VM. Jag satsar på att mosa alla, mitt motto är: äta eller bli uppäten. Jag vill ta över Sverige när det kommer till BJJ, sätta Skärholmen på kartan.

Bredängs prins krossar allt motstånd: "Jag satt och log för mig själv på planet hem"

VM-brons räcker inte för Vårbergsfajtern Zina

Medaljregn. Det har fullkomligt regnat medaljer över Younas Darab de senaste åren. Men drömmen är ett VM-guld. "Jag vill sätta Skärholmen på kartan", säger han. Foto: Claudio Britos

Younas Darab

Ålder: nyss fyllda 16.

Bor i: Skärholmen.

Bälte: Grönt.

Klubb: Prana jiu jitsu.

Gör: Läser idrottsgymnasium och tränar BJJ.

Förebilder: Klubbkamraterna Cemîl Karahan, Emad Omran, Rasmus Almström, Max Lindblad och Marlon Tajik.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.