Agerar. Kompisarna Emelina (till vänster) och Ella skrev ett brev till statsminister Stefan Löfven för att förklara allvaret med klimatförändringarna. Foto: Privat/Siren

Emelina och Ella,10, skrev brev om miljön till Löfven

Emelina Ekman och Ella Weström är 10 år och bor i Vallentuna. De ville göra något för miljön – så de skrev ett brev till vår statsminister.

  • Publicerad 11:31, 18 apr 2019

”Hej. Vi tycker att ni behöver göra något åt miljön. Vi vet att många skriver brev om detta, men det här är faktiskt viktigt”.

Så skriver Vallentunaborna och kompisarna Emelina Ekman och Ella Weström, 10 år, i ett brev till statsminister Stefan Löfven (S). Brevet handlar om att de är bekymrade över klimatförändringarna och att de hoppas att politikerna gör allt de kan.

– Jag satt ju och tänkte på miljön och så hade vår lärare pratat om det. Så då tänkte vi att vi kunde ju alltid försöka att fixa miljön. För jag vill att framtiden ska vara solig om man säger så, säger Emelina Ekman som går i 4:an på Vittraskolan.

– Vi pratade om det, att snart går det inte att dricka vattnet typ. Och då diskuterade vi lite och kände att vi måste göra något åt miljön, lägger Ella Weström som går i 4:an på Bällstabergskolan till.

"Det kändes overkligt"

Deras brev kom in till regeringen för cirka en månad sedan, och nu i april fick tjejerna – till sin förvåning – svar.

– Det kändes overkligt. Vi trodde att det var väldigt många som skickade in och att vi inte skulle få svar, säger Ella.

Kompisen Emelina håller med.

– Det kändes ganska bra, då vet man att det har gått vidare och att dom kanske kan göra någonting, säger hon.

Så vad svarade statsministern?

Han började med att tacka för att de har skrivit till honom. Sedan redogjorde han för hur regeringen idag arbetar med miljön. Avslutningsvis uppmuntrade han de ungas engagemang för miljön.

Stockholm Direkt