Emilias bolycka blev till kaos

Emilia Björkman skulle ha flyttat in på Bagarvägen i ­november 2017 med sina tvååriga tvillingdöttrar, men de ­ nybyggda lägenheterna står tomma än i dag.

  • Publicerad 09:00, 31 okt 2018

Emilia Björkman hade precis flyttat hemifrån till Jakobsberg med sina två små tvillingdöttrar när hon såg att man kunde ansöka om nyproduktionerna på Bagarvägen och Målarvägen. Hon ansökte i september 2017 och fick svar direkt att en lägenhet skulle bli hennes. Inflyttning skulle ske den 1 november.

– Jag tror att det var en måndag och hon bad mig komma redan på onsdagen för att skriva kontrakt. Så det gick väldigt fort och jag blev jätteglad, säger Emilia.

Men dagen efter fick hon meddelande om att de inte kunde skriva kontrakt på onsdagen.

– Jag fick ingen förklaring på varför utan trodde först bara att hon inte hade möjlighet att skriva kontrakt just då.

Det skulle fortfarande vara inflyttning i november som gällde, så Emilia sa upp sin lägenhet. I mejlet Emilia fick står det att hon är lovad en tvåa på Bagarvägen 4.

Skulle inte ta ett år

– Sedan hörde jag av mig flera gånger och frågade vad som hände, och började få panik över var jag skulle bo.

Hon frågade om det skulle ta två veckor eller ett år, om det gick att få ett någorlunda svar.

– Så lång tid som ett år skulle det inte ta sa hon.

Men det gjorde det.

Emilia fick lov att flytta in hos en kompis och hans tvåårige son i Kungsängen, med sin respektive och sina två barn. Tre vuxna och tre små barn i en tvåa.

– Det var inte optimalt, men vad ska man göra. Jag jobbar heltid och står i bostadskö, men det är inte så lätt att få lägenhet ändå.

På det viset bodde de fram till i maj 2018, och sedan dess bor Emilia och hennes flickor i en andrahandslägenhet i Kungsängen, med kontrakt för ett halvår i taget. Ägaren till lägenheten är dessvärre inne på att sälja, så skulle det dyka upp en köpare måste de flytta ut.

Lider med de drabbade

– Det är en sådan ovisshet. Det är jättejobbigt. Det känns inte som att Upplands-Brohus har haft en så stor förståelse för alla som har hamnat i en jobbig situation. Det hade varit uppskattat om de hade brytt sig och gett en förklaring. Jag har inte fått veta någonting, och vi borde ha rätt att få veta, säger Emilia.

Hade hon fått veta mer redan från början hade hon fortfarande bott kvar i sin lägenhet i Jakobsberg.

– Jag lider med alla drabbade som går runt med den här stressen och som kanske inte har haft någonstans att ta vägen. Allt gick så fort och jag var så lycklig, men så blev allt bara kaos istället, säger Emilia.

Om att blivande hyresgäster, som Emilia, känner att de inte fått varken förståelse eller information svarar Ann Hermansson Malm, VD på Upplands-Brohus:

– Vår bild är att vi när vi haft något att rapportera har lagt ut info på hemsidan. Tyvärr är det en utdragen process och det har inte hänt så mycket. De få som hann skriva kontrakt har vi hjälpt, men vi har dragit gränsen där eftersom vi inte har några avtal med övriga.

Varför står husen tomma?

Upplands-Brohus har legat i tvist med entreprenören Serneke sedan husen blev färdigbyggda.

Upplands-Brohus anmärkte på flera saker i besiktningen och anser att de inte har fått vad de beställt. Man befarade att det skulle ge konsekvenser som dyrare hyror.

Överbesiktningsnämnden har utrett besiktningen på uppdrag av Serneke, och gett Upplands-Bro rätt i frågan.

Höggravid kvinna togs för rattfylleri

En bilist stoppades på Granebergsvägen i Bålsta i natt. Föraren var en höggravid kvinna. Hon blåste positivt och misstänks för rattfylleri.fredag 23/8 12:00

Barrikaderade sig i rivningsfastighet

En man i 40-årsåldern, skriven i Stockholm, tyckte inte alls att en villa skulle rivas. Han barrikaderade sig där.tisdag 20/8 10:12

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt