Samlare. Det finns gott om brädspel hemma hos juridikstudenten Emil Forsmark. Foto: Privat

Emils klubb samlar Danderyds brädspelsfantaster

Träffa vänner och spela spel i verkliga livet i stället för via skärmen? Frågar du Danderydsbon Emil Forsmark är svaret det förstnämnda. Han har startat en förening för brädspel.

  • Publicerad 11:38, 23 apr 2019

Tänk dig två lag – där ingen vet vilket lag de andra tillhör. Det onda laget ska ljuga för att verka goda, och det goda laget ska lista ut vem som ljuger och inte. Det är i korta drag brädspelet One Night Ultimate Werewolf, ett av brädspelsfantasten Emil Forsmarks favoriter.

– I det spelet måste man lära sig att inte bara se var konflikter uppstår, utan även ibland vara den som skapar konflikter. Det kan leda till oerhört roliga och intressanta situationer, säger Emil Forsmark.

Just det här med att vara i samma rum är något som skiljer brädspelet mot att spela online, menar han.

– När man spelar brädspel sitter man mittemot varandra och vet hur vissa reagerar, det funkar inte när man spelar över nätet. Brädspel är en helt egen grej.

Emil Forsmark och hans vänner har spelat brädspel i fyra-fem år. En dag kom de på att det vore kul att bilda en lokal brädspelsförening hemma i Danderyd.

– Det var mer att göra än vi räknat med när man bildar en förening, säger Emil Forsmark.

17 medlemmar

Men så för ett år sedan var föreningen Brädspelskväll ett faktum. Just nu spelar klubben hemma hos Emil Forsmark.

– Vi är 12 aktiva medlemmar och uppemot 17 totalt. Generellt brukar det vara ungefär sju som kan komma, men ibland blir det tio eller 12. Det blir lite många när man är hemma.

I och med att de bildat en förening kan Brädspelskväll få låna en lokal inne i stan. Andra fördelar med att vara en förening är att man kan få ekonomiska bidrag plus hjälp när det gäller till exempel marknadsföring.

Men att det skulle bli en förening var verkligen ingen självklarhet.

– Brädspelandet började som en rolig grej mellan mig och tre kompisar. Sedan har det bara fortsatt och jag har köpt mer och mer nya brädspel, säger Emil Forsmark.

Hur kom det sig att ni började med brädspel?

– Vi har hållit på en hel del med dataspel som många andra, och brädspel var ett sätt att träffa sina kompisar utan att göra det via en skärm. Det är svårt att sätta fingret på varför det är bättre, för det är ju smidigare att sitta hemma och prata via Skype eller Discord, men känslan av samhörighet när man faktiskt träffas face-to-face gör att det blir roligare, säger Emil Forsmark.

Han hälsar att alla är välkomna att bli medlemmar i föreningen, och att mer information finns på www.bradspelskvall.se

Emils tips på spel som passar nybörjare

"Brädspelet Code Names. En modern klassiker, som man kan köpa på bokhandeln. Två lag ska hitta vissa ord i det rutnät som finns på spelplanen, och koppla ihop orden på ett bra sätt. Det blir roligare ju mer man kör det.”

Stockholm Direkt