Glädjespridare. Emma, 6, ger bort leksaker till barn som annars inte får julklappar. Foto: Louise Bornhall

Emma, 6, skänker julklappar till andra barn

Hemma hos Jakobsbergsbon Emma, 6 år, har familjen pratat om att alla barn inte får julklappar. Då bestämde sig Emma för att ge bort leksaker hon inte längre leker med, till barn som tomten inte hinner till.

  • Publicerad 11:15, 12 dec 2019

Det är över en vecka kvar till julafton, men julstämningen är påtaglig hemma hos 6-åriga Emma i Jakobsberg. Under julgranen i vardagsrummet samsas en mängd inslagna julklappar, vissa med polkagrisstänger invirade i presentsnöret.

Men det är inte tomten som varit tidig, utan Emma som bestämt sig för att ge bort leksaker hon inte längre leker med. Mottagarna? Barn som annars inte får några julklappar.

– Jag lekte inte med dem längre. Spel, gosedjur och böcker. Jag ville sprida glädje, säger Emma.

– Vi har pratat om att det finns de som inte har det så lätt, eller som tomten inte hinner komma till, fyller mamma Riina Kojonen i.

När de hade hjälpts åt att slå in paketen, som nu ligger under julgranen, funderade Riina på vem som skulle tänkas få julklapparna. Hon la ut en efterlysning i Facebook-gruppen "Händelser i Järfälla", och fick stor respons. Hundratals personer har gillat inlägget, och Emma har fått många hejarop i kommentarerna.

– Det känns bra, jag tycker det är roligt, säger Emma om uppmärksamheten, och att andra barn ska få ta över leksakerna.

"Roligt med positiv respons"

En person tipsade om att skänka julklapparna till en kvinnojour, och planen är nu att barn som bor på ett kvinnojoursboende ska få dem.

– Det känns lite overkligt, men jätteroligt att det fått så mycket positiv respons. Jag har läst upp allt som skrivits i gruppen för Emma, och någon bad mig hälsa henne med en kram. Förhoppningen nu är att det här ska inspirera andra, säger Riina Kojonen.

Själv följer Emma julkalendern i SVT – "den är jättebra!" – som handlar om en tomte som fått lite för mycket att göra. Men han kommer att hinna komma till Emma och lillebrorsan på julafton, det är hon övertygad om. Överst på önskelistan står en gitarr.

– Det ser roligt ut att spela!

Stockholm Direkt