Följ med på en timmes vandring i Skarpnäck. Foto: Sacharias Källdén

"En bra blandning av folk och de är vänliga"

I vår serie ”En timme i” hänger vi runt i 60 minuter i ett område och fångar det som händer. Häng med till Skarpnäck en solig eftermiddag.

  • Publicerad 19:00, 5 mar 2019

Foto: Jannie Flodman

15:30. Är du prins i någon saga? Så heter konstverket som har stått utanför Skarpnäcks kulturhus sedan 2005.

Foto: Jannie Flodman

15:34. Yarnbombing, eller stickgraffiti som det också kallas, har hittat till Skarpnäck. Vilka är det som döljer sig bakom namnet Strikkchics?

Jannie förslår detta som etta. Foto: Jannie Flodman

15:40. Åke Tobiasson, 73, och Björn Södergren, 69, sitter och fikar på Adams café för att Åke är sötsugen. De har båda bott i Skarpnäck länge; Björn i 10 år och Åke sedan 1978. "Bästa fiket i Skarpnäck", tycker Björn. "De andra har ju slagit igen", fortsätter Åke och de skrattar.

Foto: Jannie Flodman

15:54. De målade kaninerna på rampen är det enda som har med kaniner att göra i Skarpaby park, mer känd som kaninparken, efter att kaninerna fått lämna parken.

Foto: Jannie Flodman

16:13. Therése Teroni Borg, 28, med hunden Inu-Yasha, 5. Till vardags bor de i Sickla, men arbetar på hunddagiset i Skarpnäck. Här får hundarna en riktig hemmamiljö med soffor och sängar. "Det är svårare att minnas husses och mattes namn än hundarna", konstaterar Therése.

Foto: Jannie Flodman

16:30. Ramya Seetharaman, 36, tillsammans med Fashmi, 5 månader. Ramya arbetar till vardags som musiklärare och har bott i Skarpnäck i två år och gillar det skarpt. "Det är en bra blandning av folk, och de är vänliga", säger hon.

Kärt barn har många namn

Skarpnäcks gård, Pungpinan eller bara helt enkelt Skarpnäck? Stadsdelen Skarpnäck heter egentligen Skarpnäcks gård och är en hopslagning av Pungpinan och Skarpnäck sedan 1963.

Skarpnäcksfältet var länge ett flygfält som användes under andra världskriget. Under hösten 1981 börjde man bygga bostäder på delar av fältet, vilket senare kom att kallas för Skarpnäcksstaden.

Alla dessa delar utgör Skarpnäck som vi känner till det idag.

JUST NU: Flera markbränder i Stockholm

Nyheter Vita luddet gör att elden sprider sig fort – 30-tal bränder bara idag Det pågår ett flertal markbränder i Stockholm just nu. Bland annat har det brunnit i ett större område vid sjön Trekanten i Liljeholmen och i Vårberg.tisdag 21/5 15:08

Nu startar Stockholm ombildningarna

Nyheter ✓Erbjudande har skickats till 12 644 kommunala hyreslägenheter ✓Det här gäller Nu har de tre kommunala bostadsbolagen i Stockholm skickat ut information om ombildningar till cirka 12 644 berörda lägenheter.tisdag 21/5 13:30