En bubblande verksamhet

Ett brinnande intresse för champagne fick Magnus Eriksson och Nilla Olsson att inse att de hörde ihop. Idag, nästan 15 år senare, driver de tillsammans champagne.se, en blogg om deras egna erfarenheter av och det allra senaste om drycken champagne. En artikel ur bilagan E18 Näringsliv.

  • Publicerad 17:24, 25 sep 2017

Det sköna är att det egentligen inte finns något rätt eller fel gällande champagne

Grimma Gård och Champagne.se är vackert beläget på en höjd strax utanför Enköping. Luften andas djur och natur men så fort man kliver in i huvudbyggnaden så präglas atmosfären av den exklusiva drycken.

– Vi älskar verkligen champagne! Vi har fullständigt nördat in oss på detta och njuter av att genom våra provningar få dela med oss av vår kunskap och av smakfulla droppar av det gyllene bubblet, säger Magnus.

Champagne i Champagne

Magnus och Nilla insåg redan på sin första dejt att de delade intresset för drycken och började samla på sig olika och unika exemplar. De har genom åren genomfört otaliga resor till distriktet Champagne i Frankrike, i syfte att utbildas, erfara och prova drycken i alla dess former. De har fått kontakter och personliga relationer med ett flertal producenter i området.

– Vi har varit med i hela tillverkningsprocessen av champagne - från att ha klippt druvorna till i stort sett färdig produkt. Kunskapsmässigt är vi båda kompetenta att tillverka champagne. En fin champagne kan dock ta tio år att tillverka. Den kräver tid och omsorg – ett sant hantverk, säger Nilla.

Nilla och Magnus har båda andra jobb och sysselsättningar om dagarna. Champagne.se är deras intresse, passion och sidosyssla.

– Vi lever inte av champagne utan för, säger de.

Respekt för drycken

För några år sedan fick paret chansen att köpa webb-adressen champagne.se.

Den har nu blivit en hemsida och blogg där de betygsätter och bedömer champagner samt årgångar med personliga reflektioner.

Magnus och Nilla har själva utskänkningstillstånd att servera i slutet sällskap. De genomför uppemot tolv champagneprovningar om året men är restriktiva med hur och i vilket sammanhang provningen görs.

– Det här är något vi älskar och känner respekt för! Vi tar detta seriöst dock inte pretentiöst. Vi erbjuder därför inte provningar i samband med tillställningar som möhippor eller svensexor, säger Magnus.

Exklusiva exemplar

Provningarna kan se väldigt olika ut beroende på sällskap och syfte. Magnus och Nilla har haft ett flertal provningar för såväl sommelierer som restaurangfolk i syfte att utbilda och förkovra.

– Då kan prisklassen på provflaskorna bli något eller mycket dyrare än vid en ordinarie provning, säger Nilla.

För några veckor sedan hade de just en sådan provning och då öppnades bland annat en flaska från 1949.

– Det var lite festligt. Vi har ett antal spännande, unika och smakfulla exemplar i vår samling, säger hon.

Den äldsta flaskan i samlingen är från 1907 och kommer från ett skeppsvrak på havets botten.

Längtan att lära mer

Varje vår beger sig paret till Champagne för nya erfarenheter och upplevelser av den gyllene drycken.

Det finns alltid en längtan att lära mer.

– Vi blir aldrig fullärda och det kommer alltid något nytt! Vi har världens bästa hobby, säger Magnus.

Magnus har tidigare arbetat inom restaurangbranschen och har bland annat drivit Bars&Stars i Västerås tillsammans med hockeyproffsen Nicklas Lidström och Tommy Salo.

Nilla har också en utpräglad känsla för smak och doftämnen med rötter inom spa- och skönhetsbranschen.

– Det sköna är att det egentligen inte finns något rätt eller fel gällande champagne. Det gäller bara att hitta sin egen smak och stil, säger Nilla.

Mer om champagne

Kommer ALLTID från distriktet Champagne i norra Frankrike.

De tre druvsorterna som används för champagne är Chardonnay och Pinot Noir och Pinot Meunier.

För att skapa bubblorna i champagne genomgår drycken en dubbel jäsningsprocess. Bubblorna tar vanligtvis 15 månader eller längre att få till.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Blåljus, onsdag: stök och stölder

Nyheter En man var stökig i Klosterparken. Två stal plånbok och tömde kontot. En åkte fast med stulna matvaror. Där är onsdagens blåljus i korthet.torsdag 21/6 10:06

Players-rånarna fast – har erkänt

Nyheter De två unga män som rånade puben Players Inn för en månad sedan är fast och har erkänt. – Det känns bra, skönt att få ett avslut, en lättnad för oss alla, säger ägaren Anders Thool.torsdag 21/6 9:52