Dömd. En 39-åring döms för styckmordet i Högdalen förra året. Foto: Arkiv

En dömd för styckmord i Högdalen

Under torsdagsförmiddagen dömdes en man till 18 års fängelse för det uppmärksammade styckmordet i Högdalen i slutet på förra året.

  • Publicerad 12:05, 18 jul 2019

En 39-årig man döms vid Södertörns tingsrätt till 18 års fängelse för styckmordet i Sköndal som skedde i december förra året. Detta rapporterar Aftonbladet.

39-åringen åtalades i oktober förra året för att mördat offret i en lägenhet i Bandhagen. En månad efter att brottet begåtts fick polisen tips om brottet hade kroppen styckats och forslats bort. Då började polisen spana på och avlyssna 39-åringen och två andra män, vilka i december greps.

Två dagar efter gripandet hittade man kroppen i närheten av sjön Flaten.

Enligt åtalet ska offret först ha slagits i huvudet och sedan strypts. Därefter ska de två andra männen ha hjälpt till att hantera kroppen.

Styckade och fraktade bort kroppen

Under rättegången vidgick 39-åringen vissa omständigheter, men nekade till mord och hävdade istället självförsvar.

– Åklagaren påstod att offret dog av strypning, men dödsorsaken har inte kunnat fastställas av rättsläkaren, säger advokat Petra Eklund, som försvarar en av de tre åtalade männen, till tidningen.

De två andra männen, som stod åtalade för medhjälp till mord, frias på de punkterna eftersom det inte går att fastställa om offret var död när de två männen kom in i lägenheten.

Rätten anser dock att de två männen har gjort sig skyldiga till att ha hjälpt till att stycka och frakta bort kroppen, och de döms därför till tre års fängelse vardera för brott mot griftefriden och grovt skyddande av brottsling.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

56-åringen och 33-åringen, som stod åtalade för bland annat medhjälp till mord, försattes på fri fot efter rättegången.

39-åringen till 18 års fängelse för bland annat mord och brott mot griftefriden.

– Enligt tingsrätten hör det aktuella brottet till ett av de allvarligaste fallen av uppsåtligt dödande och påföljden har därför bestämts till det längsta tidsbestämda straffet, nämligen 18 års fängelse, säger rättens ordförande, rådmannen Fredrik Nydén i en kommentar på tingsrättens hemsida.