En dömd och en friad efter butiksrån i Bålsta centrum

En 17-åring från Upplands-Bro döms för rånet mot Tele2-butiken i Bålsta centrum i september 2017. En 21-åring frias från anklagelser för samma brott. Det har Uppsala tingsrätt beslutat.

  • Publicerad 14:57, 14 dec 2018

11 september 2017 rusade två maskerade och mörkklädda män in på Tele 2:s butik, slog ett biträde i huvudet och hotade honom.

De kom in i ett utrymme där ytterligare ett affärsbiträde fanns.

Dessa kunde dock inte öppna kassaskåpet eftersom det hade tidlås.

De båda rånarna tog då telefoner och annan elektronik som låg på hyllorna och rafsade ner i en medhavd plastsäck. Värdet var drygt 20.000 kronor.

De sprang ut till bilen, som kördes till Bro, där den krockades mot en sten.

Polis kunde då gripa två personer då de sprang från bilen, de två som stod åtalade.

17-åringen har erkänt att han stulit gods från butiken under våld och hot, att han haft med sig ett pistolliknande föremål och att han utdelad ett slag mot en av de anställda.

21-åringen däremot hävdar att han råkade komma till platsen just när bilen hade krockat och att han tänkte hjälpa föraren ur bilen, men då denna förare sprang därifrån sträckte sig 21-åringen – enligt vad han berättar i rätten – in i bilen och stängde av motorn.

Två trädgårdshandskar hittades på platsen där bilen krockades, en i bilen, en utanför. På filmen från rånet tycks rånarna bära just sådana.

Rätten menar att det finns en mängd besvärande omständigheter som talar för att det var 21-åringen som körde bilen, men att berättelsen inte är så osannolik att rätten kan bortse från den.

Dessutom har hans mamma intygat att han var hemma då.

21-åringen frias därför helt.

17-åringen, som är välkänd av polisen sedan tidigare, döms för rån och olaga hot.

Påföljden blir ungdomsvård och ungdomstjänst i 20 timmar.

Han dömdes senast den 21 augusti i år för våld mot tjänsteman och ringa stöld till ungdomsvård.

Rätten konstaterar att det brott som begicks mot Tele2-butiken i Bålsta är mycket allvarligt och har ett högt straffvärde.

Men, skriver rätten, rånet begicks för över ett år sedan och 17-åringen (som alltså var 16 då brottet begicks) "har sedan dess genomgått en positiv förändring, han tar nu avstånd från sin tidigare livsstil och har ett särskilt vårdbehov".

Därför blir påföljden ungdomsvård.

Han ska också betala ersättning till de båda som arbetade i Tele2-butiken vid tillfället samt ett mindre belopp till en kund som råkade komma in i butiken då brottet begicks.

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt