En droppe midnatt i Järva

300 elever på högstadiet i Järva har fått en tidig julklapp i år. Jason Timbuktus Diakités självbiografi En droppe midnatt har delats ut till dem. – Vi är dessutom inbjudna till föreställningen på Cirkus i februari, säger Mia Annerwall, som leder kulturskolans projekt Rum för skapande.

  • Publicerad 20:45, 1 dec 2017

Jason Timbuktu Diakités självbiografi En droppe midnatt handlar om hans uppväxt i Lund, om rasism och mobbing. Det är en berättelse om hans sökande efter en identitet och tillhörighet. Han känner sig inte svart nog för att vara svart och inte vit nog för att vara vit.

Med boken som utgångspunkt ska eleverna berätta om sina egna erfarenheter om att tillhöra två kulturer, om rasism och demokrati. Tillsammans med pedagoger från Stockholms Kulturskola får de berätta i text eller musik, med poesi eller sång.

– Det är verkligen jättekul, säger Mia Annerwall, vi sätter igång en massa kreativa processer. Det blir mycket intressanta diskussioner bland annat om hudfärg.

Fyra pedagoger arbetar i klasserna och träffar eleverna vid flera tillfällen.

– Det viktiga är själva igångsättandet, inte vad vi får för resultat.

Jason Timbuktus Diakités bok har blivit en föreställning, som spelas på Cirkus i Stockholm. Där står Timbuktu på scen och hans berättelser varvas med musik. Arbetet i skolorna i Järva avslutas med att alla 300 elever går och ser föreställningen tillsammans.

Projektet En droppe kultur ingår i det större Kulturrådsfinansierade projektet Rum för skapande inom Kulturskolan Stockholm. Projektet syftar till att fler barn och unga i Stockholms yttre stadsdelar ska få tillgång till de konstnärliga uttrycksformerna och långsiktigt få en meningsfull och rik fritidssysselsättning.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.