Ja-sägare. Martin Q Larsson, föreståndare på Klump, säger ja till nästa alla företagsidéer – ”så länge du själv tror starkt på din idé och är beredd på att jobba hårt”. Foto: Petter Beckman

En fika med Martin kan ändra ditt liv

Kör du taxi men drömmer om att starta eget som musiker eller konstnär? "Boka in en fika med mig och berätta. Vi säger nästan alltid ja", säger Martin Q Larsson på Klump i Alby, expert på att få kreativa affärsidéer att lyfta.

  • Publicerad 13:27, 1 maj 2019

På väggarna sitter papperslappar upptejpade med pratbubblor, trattar och små fotspår som visar vägen från idé till färdigt företag.

Virginia Librado, Albybo, entreprenör och frilansande clown fäller upp sin laptop vid ett av de gemensamma arbetsborden..

Inom kort ska hon lansera sin nya webbsida, en plattform för att sprida kunskap om clownkonsten i Sverige. Målet är att kunna ordna jobb till fler i branschen.

– Jag blir alltid mer fokuserad av att komma hit. Det är en inspirerande plats, spännande att alla gör så olika grejer. Och jättebra med coachningen man får av Martin. Det hjälper mig att få ut idéerna, säger hon.

Inspirerande. ”Man ser på andra hur de kör på med sina idéer. Så man tänker: varför inte jag också”, säger Virginia Librado som håller på att utveckla en clownplattform.

Vi befinner oss i Klumps lokaler, två trappor upp i kulturklustret Subtopia, fem minuters promenad från t-banan i Alby.

Hjälper andra kreativa

Föreståndaren Martin Q Larsson tar emot med en kopp kaffe i ett soligt rum med utsikt över Albysjön. Han har själv jobbat i 25 år som musiker och kompositör, expert både på kulturpolitik, småskaligt företagande och på hur man hittar pengar via fonder och stiftelser.

Sedan januari 2018 har han som jobb att hjälpa andra som har kreativa och konstnärliga företagsidéer att lyckas.

Blandat. Klumpmedlemmarna driver start-ups inom allt från dans till social innovation. Foto: Petter Beckman

– Man har kallat oss en lågtröskel-inkubator. På en vanlig inkubator (se faktaruta) måste man skriva en affärsplan och gå igenom ett program i ett antal stationer. Vi gör ingen bedömning av affärsidén. Tror du starkt på din idé och är beredd att jobba mycket så räcker det för oss, säger Martin.

Brett spektrum

I hallen sitter fotografier av ett trettiotal personer, alla nyblivna entreprenörer och medlemmar i Klump.

Här finns graffitimålare, akrobater, textilkonstnärer, dansare, dokumentärfilmare och internationella utställningsproducenter. Några designar appar för bättre naturupplevelser. En jobbar med tonåriga mödrar i Gambia.

– Vi lägger upp ett personligt program utifrån vad du behöver för hjälp. Det räcker ofta långt att någon tror på en. Det är lätt att känna sig ensam som egenföretagare. Jag finns här som ställföreträdande kompanjon och kollega, säger Martin Q Larsson.

Stöttar. "Folk behöver höra att någon tror på dem. Och jag har aldrig behövt ljuga. Ofta har folk väldigt bra idéer", säger Martin Q Larsson. Foto: Petter Beckman

Hur går det då? Kan folk leva på sina företagsidéer?

– Vi gjorde en enkät förra sommaren med alla 174 personer som fanns i Klumps kontaktlista. Knappt hälften svarade. Av dem jobbade två tredjedelar fortfarande med sin firma. Och ytterligare tio procent jobbade inom sin bransch, som anställda.

– Så man kan säga att tre av fyra har lyckats. I tech-inkubatorer är det en av tio som lyckas. Här hos oss går de flesta runt på sin idé.

Martin Q Larsson skulle vilja att fler Botkyrkabor får upp ögonen för möjligheterna.

– Jag tror att det sitter massor av professionella musiker runt om i stugorna, som exempelvis spelat oud i Syrien men som idag kör taxi. Jag vill att de ska träffa varandra, och även andra svenska musiker. Det kan vara ett första steg.

Vad ska man tänka på om man vill starta eget?

– Du måste fundera igenom vem som behöver dina produkter och tjänster och på hur du ska ta betalt. Men det viktigaste är: ta hjälp. Fråga mig till exempel. Kom till Klump, ta en kopp kaffe så pratar vi om det hela!

Kreativa processer pågår i alla rum, där ett fyrtiotal medlemmar delar på utrymmena. Foto: Petter Beckman

Vad är Klump?

Klump är en del av det kommunägda kulturklustret Subtopia i Alby och beskriver sig som en ”kulturinkubator och en arbetsplats för innovation och idéer”.

En företagsinkubator är en organisation som främjar nystartade företags väg mot tillväxt och lönsamhet.

Klump erbjuder ”kreativ coaching, en bekräftande miljö, ett flexibelt kontor och allt det som följer med att bli del av klustret Subtopia.”

Klump har funnits sedan 2010 och har idag 43 entreprenörer i 35 olika företag som medlemmar.

Mer info: www.subtopia.se/utvecklas/inkubator-klump-subtopia/

Visa merVisa mindre

Många av Klump-medlemmarna har kommit långt med sina företag. Ungefär en tredjedel kommer från Botkyrka.