"En fin gammal rokokobyggnad"

Byggnadsantikvarien Anders Franzén har anlitats att undersöka den rivningshotade trädgårdsmästarbostaden i Sättra. Han bedömer att det är en rokokobyggnad från slutet av 1700-talet, som är i förvånansvärt gott skick. – Det är ett stycke stilhistoria och ett fint exempel på lokalhistoria som den äldsta bevarade gården i Sättra, säger han.

  • Publicerad 06:00, 27 jan 2017

På 1940-talet renoverades trädgårdsmästarbostaden hårt, och för några år sedan inträffade en stor vattenläcka i huset så att nästan alla golvbrädor behövde rivas ut. Sedan dess har det stått öde.

När vi går runt inomhus är det därför svårt för ett otränat öga att uppskatta husets värde. Men inte för byggnadsantikvarien Anders Franzén. Utifrån husets exteriör arbetar han efter hypotesen att det byggdes på slutet av 1700-talet i rokokostil. Typiskt för denna stil är det brutna taket och de dubbla, symmetriskt placerade skorstenarna av vilka bara en finns kvar - men spår av den gamla syns på vinden.

– Här har vi en fin gammal rokokobyggnad till de yttre formerna och inuti finns originalmaterial kvar, men dolt, säger han.

Vidare har han tagit mått på rummen och fönstren som är typiska för den här tiden och stilen. I trossbottnarna, utrymmet mellan golvbjälkarna, har han hittat näver och kalkbruk. Även detta är typiskt för slutet av 1700-talet som utfyllnad och isolering.

Poeten Carl Jonas Love Almqvist bodde på Sättra gård som barn och kanske sprang han runt här inne i huset. Delar av bostadens historia är fortfarande höljd i dunkel.

– Det har varit trädgårdsmästeri hela 1900-talet, men vem som bodde här 1770 vet vi inte. Det kanske vi aldrig får veta, säger Anders Franzén.

Anders Franzéns uppdrag är att göre en antikvarisk utredning samt en vårdplan, dock ingen kostnadsberäkning.

– Jag tycker att det är ett gott tecken att kommunen låter göra ytterligare en sådan här grundlig undersökning, säger han. Det visar att kommunen vill ta tillvara ortens historia och värna dess äldsta delar som är i allmän ägo. Huset är ett stycke stilhistoria och ett fint exempel på lokalhistoria som den äldsta bevarade gården i Sättra.

Hans intryck är att trädgårdsmästarbostaden är i förvånansvärt bra skick.

– Det har inga sättningar, rakt och bra, inga sviktande bjälklag. Det finns några mindre takläckage men ingenting allvarligt. Och lite röta i ett av bjälklagen, men det är allt!

MER Trädgårdsmästarbostaden

Tillhör Sättra gård och byggdes troligen under sent 1700-tal.

Rivninglov beviljades 2013.

Rivningslovet överklagades av bland annat Upplands Väsby hembygdsförening och privatpersoner, med hänvisning till byggnadens kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden. Till sitt stöd hade de ett utlåtande från Wilund arkitekter och antikvarier.

Överklagandena avslogs, men kommunen har sedan dess avvaktat med att verkställa rivningen.

Byggnaden ingår i utredningen av Sättra och Kairo som friluftsområde.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Viklander matchhjälte mot svårspelade Rimbo

Sport BSK:s damer vann på onsdagen sin tionde match på elva försök. Men segern satt långt inne mot ett bra och högt pressande Rimbo IF. Det krävdes en reviderad matchplan, blåstället på och två klassmål av...torsdag 21/6 11:00

Lengmo klar för VIK – försvarsstyrkan därmed komplett

Sport Mikael Lengmo blir den sista pusselbiten i Väsby IK:s backuppsättning. 25-åringen är en Spångakille från början och kommer närmast från fem års universitetshockey i USA.torsdag 21/6 10:00