En flott jullunch för hemlösa och ensamma

På annandagen bjöd Caliente Tapas Bar i Enköping in till jullunch i bufféform för hemlösa och ensamma. My Little Gardenhouse bidrog med bakelser och företag hade skänt julklappar bestående av nödvändigheter till var och en som kom. En tradition är född. Nästa år hoppas arrangörerna på fler besökare.

  • Publicerad 09:57, 27 dec 2017

Röda stjärnor och lika röda julklockor, ljusdekorationer och gröna girlanger hänger i fönstren och bjuder in till julstämning. Inne på Caliente Tapas Bar står julmat och bakelser uppdukade, kaffet är nybryggt och ett antal kassar med julklappar står uppradade.

Klockan är strax före 12 och sedan 11 har det varit öppet för hemlösa och ensamma att njuta av buffématen. Men endast en besökare har varit på besök och nu är det folktomt, så när som de tre familjerna som hjälpt till före och under dagen för att göra det här möjligt.
– Jag vill lyfta fram och tacka alla som har slitit i köket på morgonen och slagit in alla presenter, de har gjort det största jobbet, säger restaurangchef Priscilla Mella och ger även ett stort tack till företagen som bidragit, så som My Little Gardenhouse.

Dagen inte hade varit möjlig utan Jakob, Reinaldo och hennes pappa Marcos som stod i köpet och Elizabeth och Gina som slog in alla presenter.
– Min pappa har gjort liknande tidigare i Stockholm, säger hon om hur initiativet startades. Han vill hjälpa till så mycket det går, det finns ingen baktanke om att det ska vara bra för restaurangen.
– Det är rakt från hjärtat, det är en sådan familj, säger Emelie Rosendahl, en av volontärerna som hjälpt till med arrangemanget och en god vän till familjen.

Priscillas pappa, ägaren Marcos Mella, som även äger en restaurang i Stockholm med samma namn som den i Enköping.

– Där blev det många besökare på jullunchen. Men det tar tid att nå ut, vi tror att det blir fler besökare nästa år, säger han men lägger till att förhoppningen är att det inte ska komma någon alls, eftersom de önskar att ingen ska behöva vara hemlös eller ensam.

Han, några av hans familjemedlemmar, Emelie och hennes mamma och pappa med flera var några av dem som var till härbärget på julafton för att dela ut julklappar som samlats in av företag och privatpersoner i Enköping och fira med de boende. Då informerade de även om jullunchen.

"Kungen" kommer på besök

En foppatoffleklädd herre kommer in i restaurangen - och det med besked. Här skojas det och skrattas, och snart får vi veta att med foppatofflor kommer man inte in på alla platser i stan' men nej, inte är det kallt inte! Han, Le-Roy Christian Enqvist (Le-Roy, nästan som kungen på franska, fint ska det va, som han själv uttrycker det) lägger upp mat från buffén och får sällskap av Marcos vid ett bord.
– Jag har bott på härbärget i 17 år, men nu bor jag på stödboende. Det här är kanon. Men det här är för flott - se så vackert det är här inne och fina tallrikar, så här har jag inte ätit sen jag var ung och kung, säger han och med ett skratt som får hela kroppen att röra på sig.
– Jag tror folk är för fega för att komma hit, det är för fint, man är van med papptallrikar och folie. Har du tänkt på det? säger han med en frågande blick på Marcos.

Marcos ler, nickar och lyssnar.
– Hur firade du jul då? frågar han.

– Jul, ja vad gjorde jag i går? funderar Le-Roy Christian.

Nej i förrgår, i söndags, säger jag.
– Ja, justja! Jag var ute vid tre på morgonen och fotade Vårfrukyrkan.

Jaså, så tidigt?
– Ja, jag gillar att fota. Men jag hade inte tänkt på att klockan låter när den slår tre, så precis när jag skulle trycka slog den och jag hoppade till, säger han med ett bubblande skratt.
Så visar han bilderna från den sparsamt belysta kyrkan i nattmörkret, den ena ganska suddig från när han hoppade till, medan den andra bilden blev riktigt tjusig.
Hur smakar maten då?
– Jättegott, men det börjar bli kallt.
Har du pratat för mycket?
– Juste, säger han och tar en tugga innan han berättar vidare om kommande äventyr.

Fler besökare kommer in och det blir en hjärtlig stämning i den juliga restaurangen.
– Det är jättetrevligt, fint, snyggt här inne, säger Sacariaz Mikael Widstrand som precis kommit in.
Han pratar glatt med arrangörerna och reportern innan han tar för sig av jullunchen.

Ny tradition har fötts

När klockan slagit 14 och dörrarna stängs har det kommit sex besökare och resterande av de många julklappspåsar som fanns kvar ska skänkas till härbärget.
– Det har varit bra, men nästa år hoppas vi att det kommer fler, säger Priscilla om dagen efteråt.
Till nästa år satsar de även på att få till fler samarbeten med andra företagare.
– Jag skulle gärna se frisörer som hjälper till att göra besökarna fina innan jullunchen, säger hon.

Marcos menar att initiativ som detta är bra för att få mötas och äta gott, men vad många hemlösa vill ha är egentligen inte att få gratis, utan arbeten.
– Hela Enköping hjälper mycket och det är jättebra. Men det blir lätt stora insatser på julen och sedan är de kvar i samma situation. Det behövs inte bara hjälp ur missbruk utan även kurser, hjälp med rutiner, utbildning och att komma in i arbeten för att känna sig meningsfulla och komma in i samhället igen, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19