Nu häktas en person för inblandning i sprängningarna i Husby och Kista som skedde i början av året. Foto: Emma Löf Hagström

En häktad för inblandning i sprängningar i Husby och Kista

I början av året detonerade två sprängladdningar i Husby och Kista med en kvarts mellanrum, och skapade stor förödelse. Nu häktas en person, misstänkt för anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse.

  • Publicerad 12:31, 17 jun 2020

Natten till den 21 januari tidigare i år skedde två explosioner med ungefär 15 minuters mellanrum, först på Tönsbergsgatan i Husby och sedan på Sorögatan i Kista. En person skadades lindrigt och fick föras till sjukhus, och det dröjde månader innan boende kunde flytta tillbaka till sina hem.

Sedan sprängningarna inträffade har en omfattande utredning om allmänfarlig ödeläggelse pågått, och på onsdagsförmiddagen meddelade polisen att de häktat en person som misstänks vara inblandad i dåden.

– Vi har jobbat hårt för komma framåt i utredningen. Det är av oerhörd vikt att arbeta för att lagföra gärningspersoner i denna typ av brott som skapar stor otrygghet i samhället, säger Mattias Andersson, kommenderingschef i den särskilda händelsen som lett arbetet i Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Efter explosionen: Nu flyttar boende hem igen

Misstänks vara utpressningsförsök

Polisen misstänker att bakgrunden till sprängningarna var ett utpressningsförsök, riktad mot personer med kopplingar till adresserna.

Personen som häktas är sedan tidigare häktad, misstänkt för bland annat delaktighet i utpressningsförsöket.

– Ett omfattande utredningsarbete från polisens sida har lett fram till att en misstänkt har häktats för delaktighet i sprängningarna. Utredningsarbete kommer att fortgå och åtal ska i nuläget enligt tingsrättens beslut väckas om en månad, säger kammaråklagare Carl Mellberg, Västerorts åklagarkammare i Stockholm, i pressmeddelandet.

Stockholm Direkt