Hoppfull. Lena Törnblom Löfquist, samordningschef, hoppas att satsningen ska öka tryggheten för Ekerös unga. Foto: Privat/Linda Gren

En halv miljon ska öka ungas trygghet i sommar

Inställda arrangemang och mer fritid riskerar att resultera i stök och otrygg miljö bland Mälaröarnas ungdomar. Det menar Lena Törnblom Löfquist, samordningschef i Ekerö. Nu läggs 500 000 kronor på att öka tryggheten i sommar.

 • Publicerad 11:40, 26 maj 2020

Vi vill rusta för sommaren.

Med studier på distans och färre aktiviteter än normalt har Ekerö kommun sett en risk att stök, fylleri och drogbruk kan komma att öka bland Mälaröarnas ungdomar i sommar.

– Det brukar drickas mer alkohol runt skolavslutningarna, men det ser vi redan nu på allmänna platser mitt i veckorna, säger Lena Törnblom Löfquist, kommunens samordningschef.

Nu gör kommunen en satsning på trygghet som bland annat innebär att fler unga vuxna, så kallade "sommarpolare", ska finnas i närmiljön. Nyligen tog krisledningsnämnden ett beslut att avsätta 500 000 kronor till en ungdomstrygghetssatsning för sommaren 2020.

– Vi vill rusta för sommaren. Vi ser att många unga blir rastlösa och riskerar att fara illa hemma och det finns en extra utsatthet, säger Lena Törnblom Löfquist

När aktiviteter och träffpunkter som annars lockar unga ställs in finns farhågan att det kan leda till att fler ungdomar hamnar snett.

– Det kan ge en möjlighet för kriminella gäng att rekrytera och ökad droghandel, säger Lena Törnblom Löfquist.

Ungdomar hjälper till

Men det finns sätt att förebygga problemen. Bland annat genom att fler unga ska få feriejobba utomhus och exempelvis röja igenväxta platser och göra ytor mer lättillgängliga. Det blir på platser som ungdomarna själva tagit upp som otrygga vid vårens ungdomstrygghetsvandring bland högstadieelever.

En annan del är ökad vuxenvandring, något ungdomar själva sagt att de saknar menar Lena Törnblom Löfquist.

– Vi har en idé om att satsa på fritidsgårdarna som annars är stängda. Vi kommer att anställa två fritidsledare och även sex "sommarpolare". Det är unga vuxna mellan 20 och 25 år som gärna får ha inblick in ungas liv på Mälaröarna, säger Lena Törnblom Löfquist.

Den utökade personalstyrkan ska bland annat vara ute och röra sig där ungdomar mellan 12 och 17 år rör sig, samt arrangera gratis aktiviteter som bollsporter och lekar.

En halv miljon

De 500 000 kronor som krisledningsnämnden har beslutat att lägga på trygghetssatsningen är utöver den ordinarie budgeten.

Syftet är att skapa arbete och ökad trygghet för kommunens ungdomar.

Här är Ekerös minsta brandstation

Nyheter Hilleshög brandstation kan bli Sveriges snyggaste gräsklipparhus Brandvärnsmannen och Färingsöbon Michael Galmstedt har byggt sin brandstation Hilleshög i miniatyr. Nu kan hans minihus vinna Husqvarnas tävling "Sveriges snyggaste gräsklipparhus".tisdag 11/8 17:01

Hemlig sommarbio anordnas på okänd plats

Nyheter Sugna besökare får själva hitta ledtrådar I augusti visar Stockholms filmfestival tre filmer. Mer information än så ges inte, för tanken är att intresserade själva ska luska reda på var, när och hur det hela går till.måndag 10/8 15:41

Lästipset: Fem böcker med Mälarökoppling

Nyheter ✔ 4 Fantasy V Romantik V Historia V Futuristiska bilder Har du inte fått nog av bokläsningen under semestern? Här tipsar Katarina Skönblad, bibliotekarie på Ekerö bibliotek, om fem böcker med Mälarökoppling som går att låna på bibblan.fredag 7/8 12:39

KRÖNIKOR

  Sport

   Senaste numret

   Gilla oss på Facebook

   Stockholm Direkt