Karneval. Enköping dansar och ler en dag när sommaren lider mot sitt slut, i augusti. I fjol sågs bland annat ”Den lilla sjöjungfrun” i karnevalen.

”En heldag för hela familjen”

Latjo lajban på Stora torget, karnevalståg med ändhållplats Skolparken. Och där arrangeras Kulturer i möte. Det kan vara värt att lägga datumet den 24 augusti på minnet.

  • Publicerad 09:59, 4 jul 2019

I augusti förra året gjorde Karnevalen i Enköping comeback efter att ha varit vilande i sju år. Det blev en succé. Nära 250 personer gick i karnevalståget, många fler stod längs kortegevägen och jublade fram tåget.

– Det överträffade allas förväntningar. Det var många som deltog och samtidigt var det många nyfikna Enköpingsbor som tog sig ut för att titta, säger Sara Karlsson Olsson, som nu är i full färd med att arrangera årets karneval tillsammans med Enköpingsborna Isabel Axnér och Mats Nordgren. Och tanken är nu att karnevalen är här för att stanna.

Men det blir mer än ett arr­angemang.

Lördagen den 24 augusti duggar evenemangen tätt i Enköping. Redan vid elvatiden på förmiddagen är det dags för ”Latjo lajban” på Stora torget, som även företagarföreningen Enköping Centrumsamverkan står bakom. Två timmar senare startar karnevalen, och däremellan drar Kulturer i möte igång i Skolparken. Vilken också är den sista hållplatsen för karnevalen.

– Det blir en dag för hela familjen, från klockan 11.00 till 18.30, säger Mats Nordgren.

Kostymtävling i parken

I skolparken kommer även de bästa karnevalskostymerna att koras från Skolparksscenen.

– Vi kommer att göra en liten paus för att dela ut karnevalspriserna. Därefter blir det massor av musik igen från hela världen, säger Mersudin Memeledzija, från föreningen All världens musik, som varit med och arrangerat Kulturer i möte i femton år. Han har valt att tajta ihop scenframträdandena i år, med anledning av att det just är många familjer som besöker evenemangen under dagen.

– Vi räknar med att vara klara runt 18.30, säger Mersudin.

Smaker från hela världen

Utöver amerikansk-, latino- och afrikansk musik på scenen kommer Kulturer i möte, precis som vanligt att vara en tillflyktsort för den med kurr i magen. Också maten kommer från hela världen. Från Ungerska langos till indonesiska rätter.

Under glansdagarna på 80-talet kunde Enköpingskarnevalen, som den hette då, locka tiotusentals besökare. Riktigt så många besökare vågar arrangörerna inte hoppas på än. Men vill att dagen blir minst lika uppskattad och välbesökt som den i fjol.

– Arrangemang utomhus, då är det väder och vind som kan ställa till det, förutom under den här dagen, då blir det sol, säger Mats Nordgren avslutningsvis med ett leende.

När, var hur?

Vad? Latjo lajban, Karnevalståg och Kulturer i möte.

Var? Stora torget och Skolparken.

När? 24 augusti mellan klockan 11.00 och 18.30.

Visa merVisa mindre

Det strömmar ljuv musik ur Bringelands lada

Nyheter En lada i Västra Vällinge utanför Enköping har blivit ett ljus i en annars nattsvart konsertbransch. Sedan några månader tillbaka har Cultureaid strömmat livekonserter via sin facebook-sida med...torsdag 4/6 7:44

Blåljusnyheter: Kvinna biten av hund under stadspromenad

Nyheter När två kvinnor var på promenad i Enköping blev den yngre av dem biten i handen av en för dem okänd hund, vars ägare stod intill. Dessutom har onyktra kört bil – till och med lastbil! – och utemöbler...onsdag 3/6 9:53