Kollektiv. Kreatörerna i Kyrkhamn jobbar var för sig i egna ateljéer, men träffas för att fika och ordna utställningar tillsammans. På bilden syns en handfull av gänget. Foto: Mikael Andersson

En kokande kittel av kreativitet i Kyrkhamn

Gamla hantverk och kunskaper värderas högt av Kyrkhamns kreatörer. "Min passion är att sprida vidare kunskaper från tidigare generationer", säger Ludvig Sääf som specialiserat sig på att göra mjöd och jun – en kombuchaliknande dryck.

  • Publicerad 10:52, 6 jul 2018

I Hässelbys utkant, bland storslagna utsiktsplatser och hagar med får, finns Kyrkhamns naturreservat. I de gamla husen, som tidigare använts som bostäder för arbetarna på Lövsta sopstation och som genomgångsbostäder för finländska och jugoslaviska familjer, huserar i dag kreatörer av olika slag i sina ateljéer.

Här arrangeras konstutställningar, läger och kurser, för att sprida kunskaper om allt från biodling och växter till gamla hantverkstekniker.

– Det här är en stor häxkittel av fantastiska människor som besitter otroliga kunskaper, säger Ludvig Sääf, en av kreatörerna i Kyrkhamn, som själv rest jorden runt för att studera hantverk och matkultur.

Under namnet Mi bryggeri gör han mjöd. Och jun – en fermenterad dryck gjord av grönt te och honung.

– Mjöd kan vara precis vad som helst. Det kan vara kruktorrt, och det kan vara jättesött. Det kan vara en procents alkohol – eller 20 procent. Det kan vara precis vad som helst, säger Ludvig Sääf.

LÄS MER: Hon bor där Stockholm tar slut

Mjödtillverkare. Ludvig Sääf vill ta vara på de skatter som finns i naturen. Foto: Mikael Andersson

Högtidligt. Det blir nästan som julafton när Kerstin Larsson en gång om året kan öppna ugnen och ta fram sina verk brända med den temperaturkrävande Anagama-tekniken. Foto: Mikael Andersson

Lokal honung

När han brygger jun och mjöd, använder han honung från Kyrkhamns bin.

– Min passion är att sprida kunskaper från tidigare generationer, så att de inte försvinner, säger Ludvig Sääf, som själv inspireras av sin pappa, biologen och mångsysslaren Janne Sääf som också är en av dem som drivit på för att bevara Kyrkhamn.

Nu under sommaren planerar Ludvig Sääf att öppna ett honungskafé på udden intill ateljéerna.

– Tanken är att vi ska använda honung i stället för socker i allt vi gör, säger Ludvig Sääf, som i framtiden också hoppas kunna få tillstånd för att sälja mjöd.

Keramik och stengods

I de gamla arbetarbostäderna hittar vi också flera andra kreatörer, som keramikkonstnären Kerstin Johansson, som hållit till i Kyrkhamn i 12 år. Hon jobbar med stengodskeramik och med Anagama, en japansk teknik med vilken man bränner föremålen i en vedeldad ugn i 4-5 dagar.

– Jag använder ugnen en gång om året. Temperaturen ligger på 1300 grader och det ska fyllas på med ved var femte till tionde minut. Vi är fyra stycken som hjälps åt med det, säger Kerstin Johansson.

Och den som är nyfiken på att hälsa på kan ringa konstnärerna i förväg för ett besök.

– Det är bara kul att visa vad vi gör, säger konstnären Elisabeth Sivard.

Fokuserad. "Först sätter jag på kaffe. Sen sätter jag på P1 som alla kulturtanter. Därefter börjar jag skissa. Man blir väldigt lugn och fokuserad när man är här i Kyrkhamn", berättar konstnären Elisabeth Sivard till vänster, som ofta målar tavlor med "lite ödsliga" landskap. Foto: Mikael Andersson

Glaskonst. "Det är så inspirerande att vara här och jobba, och se naturen och fåren här ute genom fönstren", säger Kerstin Larsson, glaskonstnär i Kyrkhamn. Foto: Mikael Andersson

5 ätbara växter du kan hitta lokalt

Löktrav. "Kan användas i smör"

Kirshkål. "Sveriges mest hatade ogräs, men också otroligt god att woka med lite vitlök".

Kungsmynta. "Kan användas som mejram eller oregano".

Hassel. Hasselns frukt, hasselnötterna, kan till exempel användas i bakverk och på sallader. "Växer lite överallt i Hässelby".

Sommargyllen. Ser ut som små minibroccoli.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.