En kurs som väcker känslor

Att vara förälder är en utmaning. Via kursen ABC finns hjälp att få. – Det är nog många som inte vet att det här finns, säger en förälder.

  • Publicerad 08:22, 26 okt 2018

På Öppna Förskolan Nyckelpigan i Bålsta har det bara varit öppet i knappt en halvtimme. Några få föräldrar och barn har hittat dit och leken är på väg att starta. I ett rum intill tar Agneta Lamrell och Liselotte Bergendorff emot. Dagen innan har de haft terminens tredje kurskväll i det som heter ABC, vilket alltså står för alla barn i centrum.

–Vi har tidigare haft ett föräldraprogram som heter Cope. Det är en kanadensisk metod med fler träffar. Från början var det tolv träffar. Vi bantade ner det till åtta, men det var för många ändå. Folk kom, men många hoppade av. Sedan fick vi nys om det här som är fyra träffar och då beslöt vi oss för att pröva det här i vår kommun i stället, berättar Agneta.

Självhjälpsgrupp

ABC, som är avgiftsfri, finns på flera platser i landet och i Håbo har man haft den i två år. Förra terminen höll Agneta och Liselotte en kurs i Skokloster, men nu är man alltså i Bålsta, precis vid Centrum.

– Det här är en självhjälpsgrupp, en föräldrastödgrupp. Jag och Agneta följer en manual, men sedan får föräldrarna själva arbeta med det här och de ger varandra tips och råd, säger Liselotte.

Allting utgår ifrån barnets perspektiv. Hur det känns för barnet och här handlar det om barn från tre år till tolv. Det finns även kurser som utgår ifrån tonåringar.

– Första frågan föräldrarna får är: ”Hur vill du att ditt barn ska beskriva dig som förälder om 20 år?” Den är ganska laddad den frågan och väcker mycket känslor, säger Liselotte.

– Hela kursen väcker mycket känslor, fyller Agneta i.

De slår fast att det inte handlar om några hemligheter. Tvärtom.

– De flesta vet ju hur man ska göra, men det är lättare sagt än gjort. Allt är egentligen bara sunt förnuft, men när man får ord på det och får tänka till så blir det tydligare. Små förändringar kan göra underverk.

– På utvärderingen brukar folk säga det, att det ger så mycket att man får sitta i grupp och att alla har det på det här sättet.

Värdefull tankeställare

Bålstabladet träffar en förälder som går kursen. Hen vill vara anonym, men slår fast hur mycket det har hjälpt.

– Det har varit jättebra att dela erfarenheter. Det mesta är så självklart egentligen, men man behöver ibland se. Man tänker till lite extra. Jag tror att det är värdefullt att man sitter i en grupp och känner att man inte är ensam i ... kriget, haha.

Föräldern tror att många tycker att det är jobbigt att behöva ta hjälp.

– Just när det gäller familjelivet, småbarnsåren, så har man något ögonblick när man känner att man vill slänga in handduken, men det kan man ju inte göra. Jag tror att det är många som tycker att det är ännu jobbigare att ta hjälp med sådana saker. Men det här är för vanliga familjer.

ABC – Alla barn i centrum

ABC består av fyra gruppträffar kring varsitt tema.

Träff 1: Visa kärlek

Träff 2: Vara med

Träff 3: Visa vägen

Träff 4: Välja strider

Gruppträffarna leds av utbildade gruppledare. Materialet som används är baserat på forskning om föräldraskap som sammanställts av Karolinska Institutet och Stockholms Stad.

Visa merVisa mindre

Håll i mobiltelefonerna!

En våg av mobiltelefonstölder tycks gå genom området. Under måndagen skedde tre liknande fall. – Vi undersöker möjligheten att stölderna kan ha ett samband, säger Åsa Bergfors på polisen.tisdag 2/6 10:23

De öppnar – mitt i krisen

"Bålstaborna verkar må rätt bra" Två veckor innan coronakrisen skrev de på hyresavtalet. Nu öppnar bröderna C-H och CG Forsbeck sitt nya burgarställe i Håbo.måndag 1/6 15:41

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt