En lyckad dag på brandstationen

Omkring 500 nyfikna besökte brandstationen i Bro när det var öppet hus. Både vuxna och barn fick prova på att vara brandmän och se räddnings­hundar jobba.

  • Publicerad 11:35, 7 jun 2019

– Det känns riktigt lyckat, jag är supernöjd. Det är ju lite att fixa och trixa med ett par veckor innan, säger Tomas Wrådhe, distriktschef på Brandkåren Attunda.

Olikt förra året fick de inget larm denna gång just under öppet hus, så alla brandmän och brandbilar kunde vara kvar på plats.

Under dagen fick alla som ville prova att sitta i brandbilarna, kika på all möjlig utrustning och släcka ett ”hus” med brandslangen. Dessutom fick den som kände sig manad prova på att göra brandmännens fystest.

”Det var jättejobbigt”

Fystestet innefattar att först gå 50 meter med två väskor med grovslangar i full brandmansmundering. Sedan följer 45 stepups, fortfarande med utrustning på och väskorna i händerna. Man ska hålla en spridare med raka armar, gå med en motorkapare ett par varv runt koner, dra åt sig två brandslangar, släpa en 70-kilosdocka 20 meter och sedan gå med väskorna en gång till.

En som tog sig an utmaningen var Tilda Gräsman från Brunna, och hon klarade testet på sex minuter.

– Det var kul, men jag är lite svartflimrig för ögonen nu. Det var jättejobbigt, men jag hade en bra hejarklack. När jag skulle dra vattenslangarna ville jag inte vara med längre, men när jag hörde alla omkring mig heja slutade jag tänka och bara körde på, säger Tilda.

Årligt kraftprov

Det här är ett test som brandmännen måste göra varje år, liksom ett test med full utrustning på ett gåband och ett simtest.

Det var inte bara besökarna som fick visa vad de gick för. Räddningshundar var där och demonstrerade hur det kan gå till vid personsök. Olivia Jonsson gömde sig bland en massa bråte, uppbyggt för att efterlikna ett ras som vid ett jordskred, och Helena Nygren skickade ut sin åttaåriga borderterrier Stella för att hitta henne.

De hjälpte Missing People

Det tog inte lång tid. Stella hoppade upp på allt bråte utan att tveka en sekund och skällde så fort hon hittat Olivia.

– Nu skäller hon antingen tills jag kommer fram eller tills hon får beröm av Olivia, säger Helena.

Helena och Stella har hjälpt Missing People bland annat, men nu är de pensionerade. Olivia och hennes kelpi Copy däremot, de är påställda som man säger. De har inte skickats ut på något uppdrag ännu, men de är redo. Inte minst Copy.

– Hon är en arbetsnarkoman. Nu är jag Attundas egen hundförare, så vi blir inkallade när de behöver oss, säger Olivia.

MSB:s räddningshundar

Räddningshundar och deras förare utbildas av Svenska Brukshundklubben på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Räddningshundens främsta uppgift är söka rätt på försvunna personer. De kan behöva söka bland rasmassor och katastrofer, så det ställs höga krav på att hundarna klarar lösa underlag, höga höjder, rök och buller.

Hundar och förare blir certifierade tillsammans och förarna går också igenom prov i sjukvård orientering och fys. Räddningsarbetet är helt ideellt.

Visa merVisa mindre

Stor stöld av fälgar

Tre ton aluminiumfälgar stals i helgen i Bålsta. Tjuvar klättrade in på Bålsta Bildemo och stal fälgar i massor.måndag 25/5 11:09

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt