I Västerort har flera explosioner skett de senaste månaderna. Vid Spånga församlingshus skedde en och på samma plats i Vinsta industriområde skedde två. Foto: Hedvig Freerks/Stella Papapanagiotou

En misstänkt efter explosion i Spånga förra året

Det senaste halvåret har fyra explosioner skett på olika håll i Västerort. Nu har polisen en misstänkt för den som inträffade vid Spånga församlingshus i december förra året.

  • Publicerad 14:23, 20 jun 2019

Det var i december förra året som en explosion inträffade vid en sidoentré till Spånga församlingshus. Ingen person skadades vid händelsen.

Explosion vid Spånga församlingshus

I samband med explosionen var det ingen som greps, men nu har polisen en misstänkt.

– Vi väntar på ett analyssvar, sen kommer vi att prata med personen i fråga, säger Anders Hägglund, förundersökningsledare på polisen.

Vinsta industriområde

I mars och april i år skedde ytterligare två explosioner i ett industriområde i Vinsta. Vid den första explosionen skadades fem personer, varav två fick föras till sjukhus.

Kraftig explosion i Vinsta i natt

Explosion i industriområde i Vinsta i helgen

I samband med den andra sa polisen att de hållit förhör med en person men att ingen frihetsberövats. De kunde heller inte bekräfta ett samband mellan de två explosionerna.

Enligt Anders Hägglund har utredningarna inte kommit framåt, men polisen tittar på ett samband mellan de bägge händelserna i Vinsta.

– Det är inget som framkommit i förhör, men annars smäller det inte på samma ställe två gånger, säger han.

En utredning nedlagd

En explosion skedde också i januari, vid Ellevios ställverk på Kopparbacken i Råcksta. En sprängladdning detonerade vid en garageinfart och orsakade materiella skador.

– Det har hållits förhör, en teknisk undersökning har gjorts och prover har skickats på analys, men det har inte lett till att vi hittat en gärningsman. Ärendet är nu nedlagt, säger Anders Hägglund.

De tre explosionerna som fortfarande utreds rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

Explosion i Beckomberga – bombtekniker på plats

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt