En mötesplats för fika – i 25 år

Ulla Britt och Dinos Mazarakis ville arbeta tillsammans och såg behovet av en smakfull mötesplats i Bro. I år firar Mazarin 25 år.

  • Publicerad 08:00, 18 jan 2019

Sedan 1994 har Mazarin varit en självklar mötesplats för fikasugna i Bro. I 25 år har födelsedagsbarn och andra som vill fira med en tårta kunnat beställa den från Dinos och Ulla Britt Mazarakis.

Dinos arbetade inom bageribranschen redan innan Bageri Mazarin kom till, medan Ulla Britt hade utbildat sig till arkitekt. Men paret kände att de ville göra något tillsammans.

– Vi bodde i kommunen och visste att det saknades något här, säger Ulla Britt.

När huset på Fjärilsstigen som tidigare varit ett daghem dök upp för uthyrning slog de till. De började smått och har byggt ut och öppnat upp mer och mer genom åren.

– Det funkade redan från början och har varit roligt hela vägen. Det är ett stimulerande arbete, och man får igen väldigt mycket från kunderna, säger Ulla Britt.

Svårt att hitta dit

Att bageri- och caféverksamheten snabbt tog fart fick de dessutom kvitto på med utmärkelsen Årets Företagare i Upplands-Bro redan 1996.

Men det har varit en utmaning att få folk att hitta dit.

– Det är inte så mycket som drar folk till Bro, men de som hittar hit uppskattar det mycket, säger Ulla Britt.

Numera räknar Ulla Britt och Dinos med att folk vet om att Mazarin finns.

Här görs frukostmackor varje dag, kaffebröd, enklare luncher och såklart tårtor.

– Våra ledord är känsla och kvalitet. Vi gör alla moment i bakverken från grunden – till exempel nya tårtbottnar varje dag – ser till att råvarorna är färska och fina och bearbetar dem med kunskap och känsla, säger Ulla Britt.

Hon och Dinos vidareutbildar sig ständigt och är måna om att kunderna ska bli nöjda, och ibland överraskade med nya bakverk.

Givetvis följer vissa bakverk säsongerna.

– Nu har vi städat ut julen och all saffran. Nu är det semlor. Semlor är fascinerande för folk och vi tar till vara på det. Folk börjar fråga redan på hösten och är jättelyckliga nu, säger Ulla Britt.

Men alla som kommer till Mazarin kommer inte för att äta semlor eller köpa tårtor. För omkring fyra år sedan utsattes bageriet för skadegörelse och inbrott, det första av åtta i rad.

– Det börjar bli lite tjatigt. Ingen har blivit skadad, så de är inte ute efter att skada oss, utan de slår sönder fönster och letar i kassan. Men i kassan har vi ingenting kvar på natten, så då har de snott kakor och läsk bara för att få med sig någonting.

”Är aldrig ensam längre”

Vad brotten har gett för resultat är att det kostar att städa upp och reparera krossade rutor.

– Det kostar på psyket också att gå omkring och vara rädd. Jag brukade stå och förbereda smörgåstårtor på nätterna förut, men jag är aldrig ensam där längre, säger Ulla Britt.

Nu var det en tid sedan den senaste påhälsningen, och Ulla Britt hoppas att den trenden håller i sig. Precis som traditionen att komma och fika hos dem efter lördagspromenaden.

– Vi vill inte bara sälja utan också vara en mötesplats för folk.

Arbetstillfällen för unga

Mazarin har skapat många arbetstillfällen för ungdomar genom åren.

Flera ungdomar, däribland Ahmed Afgub och Telma Turunen på bilden ovan, har börjat med att praktisera i högstadiet, för att sedan fortsätta att jobba parallellt med gymnasiet på helger och eftermiddagar.

Skulle köpa ledramp – visade sig vara hans

En man som blivit bestulen råkade hitta just den varan till salu på en köp & sälj-grupp i Bålsta. En man i 25-årsåldern är därför misstänkt för häleri.måndag 19/8 11:19

Två dagars festande; ett enda bråk

Håbo Festdag blev en välbesökt tillställning med kvällsparty för Håboborna i dagarna två. På lördagskvällen blev en man misstänkt för brott på festplatsen i Bålsta Centrum.söndag 18/8 10:22

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt