”En öppen och trevlig gemenskap”

Linda Lindholm, Johanna Krange och Amanda Lavén vill locka hundintresserade ungdomar att stanna i Enköping. Därför startar trion nu upp en ny förening.

  • Publicerad 13:49, 12 okt 2017

Hundungdom i Enköping

Det blir full fart på brukshundsklubben direkt. Så snart Linda, Johanna och Amanda låter hundarna ens ana vad som är på gång så blir de fyrbenta besökarna alldeles till sig. Det ska jagas bollar, kompisar och möjligen ska de jaga sig själva också. Snart lugnar det ändå ner sig så pass mycket att trion kan sätta sig ner och berätta om sin plan att starta upp en ny förening, hundungdom i Enköping.

– Det är en del av Sveriges hund-
ungdom istället för svenska brukshundsklubben. Det betyder egentligen att vi riktar oss ännu mer till ungdomar, sex till tjugofem år och har helt andra förutsättningar. Det har aldrig funnits en hundungdomsförening i Enköping förut. Det finns väldigt många runtom i Sverige, säger Linda Lindholm.

Det blir ett väldigt nära samarbete med brukshundsklubben där man delar på utrymmen, som planer och lokaler.

– Tidigare var vi bara ett utskott från brukshundsklubben, men nu vi är en egen organisation, säger Johanna Krange.

Därför behövs hundungdomar

En fråga som en givetvis kan ställa sig är varför det behövs en egen organisation för hund-ungdomar? Varför kan de inte bara ingå i brukshundsklubben?

– Det är så otroligt spridda åldrar. Det kan vara kul att hitta människor i liknande åldrar som en själv och som man delar andra intressen också, säger Amanda Lavén.

– Och vi har hört att brukshundsklubben fortfarande har en lite läskig stämpel. Det är så stort och det kan vara lite skrämmande att komma hit som trettonåring kanske. Då är det mycket lättare att komma till en förening där man vet att alla är unga. Vi kommer att ha helt andra förutsättningar att kunna erbjuda aktiviteter och kurser, säger Linda Lindholm.

Vill skapa samlingspunkt

Hundungdomar i Enköping har tidigare bland annat åkt till Västerås och Uppsala för att få vara en del av en sådan gemenskap, men nu finns den alltså i Enköping och redan förra söndagen hade man en öppen träning. Den här söndagen är det en promenad mot cancer och sedan är det tänkt att det ska fortsätta växa.

– Tänker man på brukshundsklubben så kanske man föreställer sig att man måste vara med och tävla och att folk är väldigt specifikt inriktade på olika grenar, att man måste vara så duktiga. Vår tanke är att man ska kunna komma hit och pröva på lite olika saker. Det ska mer vara en öppen och trevlig gemenskap, säger Johanna Krange.

– Det är kanske inte jättevanliga att alla i kompisgänget, om man är tio till sexton år gammal, har hund. Då kan man hitta sina vänner här, säger Linda Lindholm.

– För den som är till exempel fotbollsintresserad finns det föreningar som är så tydligt inriktade på ungdomar, men för folk som har ett djurintresse finns det ingen samlingspunkt och det är det vi vill skapa, säger Johanna Krange.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19